Meleg gombasaláta lencsével és karamellizált hagymával

  • 2017.12.28.
  • 3

Így a karácsony elmúltával próbálok könnyedebb fogásokat az asztalra tenni - már ha egyáltalán szükség van rá, mert ugye azért az elmúlt napokban alaposan feltöltődtek a raktárak, nehezen éhezik meg igazán az ember.Salátákból nálunk az ünnepekkor sincs sosem hiány, a nehezebb majonézes salátákon túl volt azért joghurtos és egyszerűbb, olajos-balzsamecetes öntetes is. Mindazonáltal azértnehezebb ételek is kerültek az asztalra.Kicsit pihenésképp találtam ki ezt a salátát, ami főétel, köret, és nagyjából minden is egyben. Ja, meg persze azért, mert el kellett használni egy jó adag gombát, amit nem lett volna szívem megvárni, hogy ki kelljen dobni a szavatossági ideje lejárta miatt.Hozzávalók (4 személyre):- 500 g csiperke- 2 nagyobb lilahagyma- 6 gerezd fokhagyma- 2-3 ek. olívaolaj- fél csésze fekete lencse éjszakára beáztatva- 2-3 ek. balzsamecet- só- bors- egy marék friss rozmaring levél- 5 dkg fenyőmag- pár marék friss rukkolaElkészítés:1. A fenyőmagot serpenyőben szárazon megpirítjuk.2. A beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük.3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk, és egy kevés olívaolajon 10-15 perc alatt aranybarnára karamellizáljuk, majd félretesszük.4. A megmosott és felszeletelt gombát szintén kevés olívaolajon elkezdjük párolni. Sózzuk, erősen borsozzuk, és alaposan megpirítjuk. Majd levesszük a tűzről, és pár evőkanálnyi balzsamecettel meglocsoljuk.5. A hagymát, gombát, és a lencsét összekeverjük, majd rukkolaágyra halmozzuk.6. A salátát a pirított fenyőaggal megszórva tálaljuk.