Ázsiai ihletésű "cukkinitészta"

  • 2017.08.13.
  • 5

Ha tojást nem teszel a tetejére, akkor vegán :)Már jó ideje szemeztem a "zoodle" angol fedőnevű miafenével, amit magyarul talán "cukkinispagettiként" vagy "cukkinitésztaként" emlegetnek.Találtam is nemrég egy bioboltban gépet, amivel többféle méretre és formára lehet "spiralizálni" a cukkinit és/vagy egyéb zöldségeket, de mire sikerült egy nem cipekedős napot összehoznom, hogy na akkor most megveszem, hát már hűlt helye volt a gépeknek. Akkor jött az ötlet, hogy van zsülienvágó eszköz, ami ugye olyasmi, mint egy zöldséghámozó, csak épp a "héjakat" még vékony csíkokra is szeli. Gondoltam, ez tökéletes lesz a célra, és hát végül is egyféle formát párszáz forintos eszközzel is kivitelezni lehet, szerintem zseniális így :)Szóval tegnap csináltam egy édes-savanyú-csípős "tésztát". Íme:Hozzávalók (4 személyre):- 2 nagyobb cukkini- 2 nagyobb sárgarépa- 1-2 ek. szezámolajA szószhoz:- 2 ek. agavészirup- 1/4 csésze balzsamecet- 1 ek. gochujang
(vagy egyéb csípős paszta)- 1/4 csésze hideg víz- fél ek. csicseriborsó liszt- fél ek. kukoricakeményítőA tálaláshoz:- fekete és fehér szezámmag- 1-2 szál újhagyma- buggyantott tojás (elhagyható)Elkészítés:A "tésztával" kezdjük: a sárgarépát és a cukkinit spiralizáljuk vagy zsüliennvágóval hosszú csíkokra szeljük.Serpenyőben felhevítjük a szezámolajat, és először a répacsíkokat pároljuk meg rajta, majd hozzáadjuk a cukkinit is, és még éppen roppanós állagig pároljuk.A szósz alapanyagait összekeverjük, és egy kisebb lábasban vagy serpenyőben addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Ekkor a zöldségre öntjük a szószt, tálaláskor megszórjuk szezámmaggal és újhagyma karikákkal, a tetejére pedig buggyantott tojást tehetünk.