Kimchi

  • 2017.04.07.
  • 7

Szóval az úgy volt, hogy január végén elmentünk egy kínai holdújév ünneplésre, és ott mindenféle finomságokat kóstoltunk, köztük pl. kimchit.Mondanom nem kell talán: imádjuk a csípőset, így ez is rögtön nagy kedvenc lett.Keresgéltem a neten recepteket, hát tudom, hogy tradicionálisan halszószt meg rákhúst is szoktak beletenni, de mivel jómagam vega vagyok, itthon egy vegán változatot készítettem el, ez a recept fog most következni - az én interpretációmban.Jut is erről eszembe: bekészítek egy újabb adagot, ezt nem lehet megunni :)A receptek szerint jégcsapretek kell hozzá, de "természetesen" szinte mindig és mindenhol lehet kapni jégcsapretket, amikor viszont nekem kellett volna, nem találtam sehol, ergo maradtam a hónaposreteknél, de szerintem ezzel is tökéletes :)Hozzávalók:- egy kis fej kínai kel- 6-8 gerezd fokhagyma- egy jégcsapretek- 4-5 szál újhagyma- 2 centi gyömbér- sárgarépa ízlés szerint (ez elvileg nem kell bele, de szerintem nem rontotta el)- fél csésze só- 1/3 csésze koreai csípős paprika (vagy csilipehely és -por)- 1 ek. nádcukor- 4 ek. rizsecet- 3 ek. szójaszósz- vízElkészítés:A kínai kelt darabokra tépkedjük vagy 1-2 centisre vágjuk, majd sózzuk, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. 8-10 órán át, vagy akár egy egész napon át is áztathatjuk. Másnap a retket és a répát megtisztítjuk, és gyufaszál vastagságúra vágjuk. A káposztához adjuk, és kicsit ezekkel együtt is áztatjuk a káposztát, majd a zöldségeket átmossuk és leszűrjük róluk a vizet. Az egyveleget összekeverjük a megtisztított, lereszelt gyömbérrel és a zúzott fokhagymával. A szójaszószból, ecetből, cukorból és paprikából öntetet készítünk, ezzel nyakon öntjük a zöldségkeveréket, és az egészet egy nagyobb befőttes üvegbe töltjük. 1-2 nap után már megkóstolhatjuk, ezután hűtőben akár 1-2 hónapig is eláll.