Almás tönköly galette

  • 2013.08.21.
  • 5

Már régesrég volt, hogy vettem egy rakás almát, mert vendégnek szántam, viszont nem fogytott el. Jómagam pedig valahogy nem jártam rá. Így igen szépen megszottyantak, de szerencsére nem rohadtak meg, ezért még bőven felhasználhatók, viszont nem tudtam, mit is kezdjek velük.Aztán jött az isteni szikra és csináltam ezt a süteményt.Nincs benne finomliszt, kevés cukor és zsiradék került bele, azonkívül a teljes kiőrlésű tönköly liszt is igen egészséges. Mégis nagyon finom lett ez a kis tortácska.Hozzávalók:- 18 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt (6-7 dkg-ot helyettesíthetünk finomra őrölt mandulával, így még finomabb lesz)- 5 dkg átszitált porcukor (őröljünk barna vagy nádcukrot)- 6 dkg vaj- 1 tojás- 2 szép alma- fahéj- a tetejére kevés barna vagy nádcukorElkészítés:A lisztet összekeverjük a porcukorral és egy kevés fahéjjal, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tojást is hozzáütve sima tésztává gyúrjuk, majd igen vékony (2-3 mm) körré nyújtjuk.A vékonyan felszelelt almát szép sorban rárakosgatjuk, megszórjuk fahéjjal és egy kicsi barna cukorral, a széleket behajtogatjuk és 20-25 perc alatt szép piros-ropogósra sütjük a tortácskát.