LIME-OS RÉPATORTA

  • 2013.06.21.
  • 8

A mai ÉDES PÉNTEK egy igazi gyöngyszemet takar.
A répatorta eddig nem tartozott valahogy a legnagyobb favoritjaim közé. De ezzel a tortával egyből szerelemre lobbantam. Kellőképpen édes, a tésztája habkönnyű, és a kétféle citromnak köszönhetően egy kis plusz fanyarság is került bele.HOZZÁVALÓKA tortához:60 gramm zabpehelyliszt40 gramm rétesliszt80 gramm darált mandula160 gramm sárgarépa100 gramm nyírfacukor1 tk sütőpor1/2 kk szódabikarbóna1 kk őrölt gyömbér1 kk őrölt fahéj100 ml szőlőmagolaj2 tojás1/2 narancs lereszelt héjaA krémhez:250 gramm mascarpone250 ml (hab)tejszín1 lime leve és héja1 citrom héja7 gramm nyírfaporcukor1 zacskó habfixálóa lime lereszelt héja a tetejéreELKÉSZÍTÉSA sütőt melegítsük elő 180°C-ra.A megtisztított sárgarépákat reszeljük le egy kis lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a darált mandulát, és a szódabikarbónával és sütőporral elkevert kétféle lisztet. Ízesítsük a fűszerekkel, majd reszeljük hozzá a narancs héját.A tojásokat elektromos habverő turbo fokozatával verjük habosra. Öntsük hozzá a szőlőmagolajat, a lisztes-répás keveréket, majd az egészet forgassuk össze. Öntsük egy 18 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük meg kb 25-28 perc alatt (légkeveréses)A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki belőle, és éles kés segítségével vágjuk ketté (morzsálódik, de ez így jó!).Ezalatt készítsük el a krémet:A tejszínt verjük fel kemény habbá a habfixálóval együtt. A mascarponét keverjük habosra a nyírfaporcukorral és a kétféle lereszelt citromhéjjal. Facsarjuk hozzá a lime levét, majd forgassuk bele a kemény habbá felvert tejszínt.Kenjünk a tortalap tetejére a krémből, tegyük rá a másik lapot, azt is kenjük meg a krémmel, majd kívülről is kenjük be az egész torta oldalát vele.Tegyük hűtőbe minimum 1-2 órára (de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtőben marad), majd a tortára reszeljünk rá egy lime héját.Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!