(VÍZHAJTÓ) HŰSÍTŐ LIMONÁDÉ

  • 2013.06.17.
  • 7

A nagy melegben sokszor ételeket nem is kívánunk, inkább csak innánk, innánk, és innánk. Ilyenkor nagyon jól tud esni egy hideg, hűsítő limonádé. Ha pedig még a melegtől duzzadó, zokni által megszorított vizesedő lábunknak is jót tesz, az csak külön öröm.A vizelethajtóként is ismert csalán eme remek hatása mellett még számos jó tulajdonsággal bír: megszabadítja a szervezetet a visszatartott víztől, húgyúti fertőzéskor viszont fokozza a vizeletkiválasztást, (így a vizelettel együtt kiürülnek a betegséget kiváltó kórokozók is).
A menstruációt megelőző puffadásérzést is vízvisszatartás okozza, ezért azoknál a nőknél, akik a menstruáció előtt csalánkészítményeket esznek/isznak/szednek, enyhébbek lesznek ezek a tünetek.
A csalán a magas vérnyomásra és a szénanáthára is gyógyír lehet: a szervezetben a pollenek hatására hisztamint termelődik, amely hatására orrdugulás és könnyezés lép fel. A csalán viszont egy olyan flavonoidot tartalmaz, ez a kvercetin, amely képes meggátolni a hisztamin termelődését. Egy kísérlet során a különféle allergiás reakcióktól szenvedő kísérleti alanyoknak több mint a felénél a csalán kifejezetten enyhítette az allergia tüneteit, szemben a placebóval, ahol ilyen hatásról nem számoltak be!Ennyi jó dolog után lássuk hogy készítsünk pillanatok alatt hűsítőt Magunknak!HOZZÁVALÓK4 citrom-menta teafilter (vagy ennek megfelelő mennyiség a kétféle teafűből)2 ek nyírfacukor1 púpozott evőkanálnyi szárított csalán vagy 1 csalántea filter2 ek limelékb 3 centis gyömbérdarab1 kezeletlen héjú lime1 kezeletlen héjú narancs1 csapott maroknyi mentalevélELKÉSZÍTÉSA filterekhez (citrom-menta és csalán) tegyük hozzá a megpucolt gyömbérdarabot, forrázzuk le kb 3 deci vízzel, fedjük le, és tegyük félére. A narancsot és a limeot mossuk meg, majd kockázzuk fel, és tegyük egy nagy kancsóba a hozzátépkedett mentalevelekkel együtt.
A teafiltereket távolítsuk el, keverjük hozzá a lime levet és a nyírfacukrot, végül öntsük a narancs és lime darabokhoz. Hűtsük le, és jégkockával kínáljuk!Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!