Mandulatorta mogyoróvajas cukrászkrémmel (Glutén- és laktózmentes )

  • 2016.05.31.
  • 1

Megint ráálltam arra a bizonyos diétára, amit tavaly nyáron írt fel a nőgyagyásom, mert akkor is olyan jól helyretette a béműködésem, és mellé meg a centiket is lecsökkentette, hogy kedvem kerekedett újra nekiveselkedni. Azóta, mint látom, jobban érzem magam liszt és tejtermékek nélkül. Cukorként pedig azóta is csak kókuszvirágcukrot használok. Ahhoz állt hozzá a szám minden ízlelőbimbója.
Inspirációt a már megszokott oldalon találtam egy vendégvárásos vacsorára, ahova egy olyan illető is hivatalos volt, aki nem hobbiból iktatta ki a legismertebb allergizáló hozzávalókat az étrendjéből. Hála istennek ezen az oldalon nyüzsögnek a nekiillő receptek, csak ő még nem tudja. De már két nagyon vagány tortát is csináltam neki, a második is jön nemsoká. Az ő véleménye szerint ez a verzió kicsit téliesebb, míg a napokban blogra kerülő másik recept a nyarat idézi.Ez tehát most főzött krémmel készült, noha az alapja megmarad egy egyszerű, nyers olajos magvakból készült kekszszerű rétegnek.
De nem akarom tovább húzni a leírást, íme a recept:Hozzávalók:200 g mandula és mogyoró vegyesen1 evőkanál kókuszvirágcukorcsipet só30 g kakaó50 g kókuszolajesetleg két darab datolyaa krémhez:2 tojás2 evőkanál kókuszvirágcukor200 ml kókusztej1/2 vaniliarúd magjacsipet só60 g mogyoróvaj (az a bizonyos amerikai sós mogyorókrém)10 g lenmagliszt (őrölt lenmag is jó)kakaó a tetejére és vegyesen mogyoró és mandula durvára vágvaAz alaphoz a hozzávalókat a késes aprítógépben ledaráljuk, majd kibélelünk vele egy csatos 20-22 cm-es tortaformát, és hűtőben tároljuk.Elkészítjük a krémet a tetejére, amihez gőzfürdőt készítünk a két tojásnak, elkeverjük a cukorral és a csipet sóval. A kókusztejet elkeverjük a vaniliarúd magvaival, és megmelegítjük, anélkül, hogy felforralnánk, amit aztán a tojásokhoz öntünk, alaposan elkeverjük, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ehhez kell legalább 30 perc, nem kell megijedni, ha nem alakul azonnal.Miután besűrűsödött, hagyjuk kicsit hűlni, közben ledaráljuk a lenmagokat, kávédarálóban pl. A krémhez keverjük - ez fogja zselésíteni, majd hozzákeverjük a krémhez a sós amerikai mogyoróból otthon is elkészíthető vajat.(Ha saját készítésűt akarnánk, elég megvenni egy adag sós mogyorót, sütőben 150 C-on kb 10 perc alatt megmelegíteni, majd azonnal késes aprítógépben addig darálni, míg krémes péppé nem válik. Én 250 g mogyorót változtatok át azonnal krémmé, és hűtőben tárolom felhasználásig.)Ha a krém kihűlt, az alapra kenjük, megszórjuk a kakaóval és legalább 3 órát pihentetjük felhasználás előtt, amikoris a durvára vágott olajos magvakkal alaposan megszórjuk.