Citromos rozmaringos teasütike

  • 2016.03.11.
  • 4

Különleges kekszekre vágytam, mert a nagyon finom kakaós-kávés csigákra kezdünk ráunni. Annyira ízlenek, hogy szinte heti rendszereséggel készítem őket, van, hogy reggel, még a kávé lefőzése előtt begyúrom és kisütöm a kekszeket, annyira gyorsan megvannak, és férjecském a csodás illatokra ébred. Legalább hatszor már el is készültek, kicsit mindig variálva rajtuk, mert van, hogy mazsolát, van hogy apróra vágott csokidarabokat vagy diót teszek a két réteg közé, és úgy tekerem fel a tésztát.A "Cucchiaio" olasz szakácskönyv, ami itt Olaszországban nagyon jól ismert, modernizálta magát, online blogot indított, és rengeteg szuper ötlettel ajándékozza meg az olvasóit, mint engem is, ott leltem rá ezekre a finomságokra. Megfogott nagyon a külalakjuk, de most, hogy ízlelhetem is őket, az ízük még jobban. A piac még tele a sziciliai kezeletlen citromokkal, be is spájzoltam belőlük. A rozmaring elkezdte a friss hajtásait tolni a kertben, nem volt gond a hozzávalókkal:200 g tönkölyliszt145 g puha vaj60 g porcukor1 csipet só1 evőkanál apróra vágott rozmaring1 citrom lereszelt héjavalamint:1 tojásfehérjekristálycukorA vajat géppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a porcukrot és hozzáadjuk a citrom héját, elkeverjük. A felaprított rozmaringot is hozzákeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a csipet sót, és linzerszerű tésztát gyúrunk belőle.Hengert formálunk a tésztából, amit folpackba csomagolunk, majd hűtőben pihentetjük legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.Ezután 1 centi vastag szeletekre vágjuk.A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.A tojás fehérjét egy tányérban villával kissé felverjük, egy másik tányérba pedig öntük kevés cukrot.A kekszszeleteket előbb megforgatjuk a tojásfehérjében, majd a cukorban, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és a forró sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.Forró teával vagy csak magában is kiváló ropogtatnivaló!