Szilvatorta (glutén és laktózmentesen)

  • 2015.09.17.
  • 0

Szilvás változat, most, ebben a szezonban. A recept a kókuszliszt hivatalos honlapjáról származik, ahol áfonyával javasolták. Pont jól jött, mert valami édes mindig kell az életben, nemigaz? Még akkor is, ha az ember lányának le kell mondania néhány dologról, mint a cukor, a fehérliszt, a tejtejmék. Ilyenkor jönnek ezek a receptek, de azt hiszem, nagyon meg vagyok velük elégedve. Naaagyon finom ez a tortácska, a linzertészta ebben a verzióban nekem sokkal jobban ízlik. Nagyon ropogós, és nagyon szép barna, nekem pedig mindig is a sütik legbarnább, tepsihez közel eső, majdnem megégett része ízlett, sőőőt, harcolok mindig értük. Szóval itt aztán igazán az én ízlésemhez igazították a receptet. Köszönöm!Hozzávalók:a tésztához:180 g rozsliszt20 kókuszliszt120 g kókuszolaj80 g kókuszvirágcukor1 tojása töltelékhez:500 g friss bogyós gyümölcs, vagy apróra vágott egyéb gyümölcs4 tojás fehérjáje1 evőkanál frissen facsart citromlé100 darált mandula1 evőkanál kókuszvirágcukorA tésztához a liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a puha kókuszvajat, a cukrot, és a tojást, és linzertésztát gyúrunk belőle. Egy órára hűtőbe tesszük.Miután letelt a pihentetési idő, akkorára nyújtjuk, mint a piteformánk, mégpedig úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, és 180 C-on 10 perc alatt elősütjük.
Ezalatt elkészül a töltelék is. A honlapon áfonyás tölteléket javasoltak. Annak nincs szezonja, ezért most nálam szilvás lett. De milyen jó lett.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk.
A tojások fehérjéjéből kemény habot verünk, miközben hozzácsorgatjuk a citromlevet. A mandulát, ha egészben van, ledaráljuk. A tojáshabhoz keverjük óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük nagyon össze. Majd a gyümölcsöt is beleforgatjuk, ezt a kissé kihűlt tortaformába halmozzuk, megszórjuk a kókuszvirágcukorral, és visszatoljuk a sütőbe, kb 30 percre, vagy ameddig el nem készül. Nekem ennyi idő alatt készen volt. De sütőfüggő.A végeredmény egy ellenállhatatlan ropogós aljú, puha tetejű, nagyon különleges ízvilágú, nem édes sütemény, ami mellé még egészséges is.Nagyon jó étvágyat hozzá!