Mandulás kekszek (glutén és laktózmentesen)

  • 2015.09.20.
  • 0

Mint mondottam már, most
erről a blogról inspirálódom, mert nekem is ilyesmi étrenddel
kell a napokban szembenéznem, és az édes is beleférhet, ha gondosan megválasztott hozzávalókból készül. Se fehérliszt, se cukor, se laktóz nem szerepelhet a hozzávalók listájában. Ez a házaspár több egészségügyi problémával küzd, küzdött, az étrendjük megváltoztatásával azonban csodálatos eredményeket értek el. Az én nőgyagyásom is azt javasolta, hogy egy időre mondjak le a legkedvesebb ételcsoportomról, és most, a harmadik hét nyakán én is érzem, milyen jóságos hatású lehet, ha valaki kiiktat bizonyos dolgokat az életéből. Nem tudom, meddig fogom bírni, de amíg megy, miért is ne. Biztosan a nyaralás alatt lesz nehezebb hozzáigazodni a kitételekhez, de én mindent megteszek, ami tőlem telik.Ez megint egy olyan recept, amihez a tojásból csak a fehérje kell, a sárgája folyton megmarad. De lesz rá felhasználási javaslat (mondjuk egy jó kis sampon)Hozzávalók125 g mandula/mogyoró2 tojás fehérjéje40 g kókuszvirág cukor40 g ghee vajcsipet só1 csapott teáskanál szódabikarbónaA sütőt előmelegítjük 180 C-ra.A mandulát (de akár mogyoróból is készülhet) serpenyőben kissé megpirítjuk, míg el nem kezd kattogni, majd késes darálóban ledaráljuk.A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbé verjük. A cukrot és a vajat habverővel krémessé keverjük. Ezután már csak össze kell dolgozzuk az egészet. A darált mandulához keverjük a szódabikarbónát, ezt aztán a vajas cukorhoz dolgozzuk, óvatosan beleforgajuk a tojásfehérjék kemény habját, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatunk egy fél evőkanálnyit kisebb távolságra egymástól, majd 20 perc alatt készre sütjük őket.
A kekszek vonzó barna színét nem csokoládé adja, hanem a kókuszvirágcukor. Olyan isteni finom ropogós és különleges ízvilágú lesz a keksz, hogy igazán nehéz megállni, hogy az ember ne falja az egészet, azonnal, ahogy megsültek.