Étcsokis körtés pite - glutén és tejmentes

  • 2015.09.17.
  • 9

Nos, a diéta, amit a korábbi bejegyzésekben már írtam, folyamatban van immár harmadik hete. Nagy diétáról nincs szó, mindössze 5 dolgot/csoportot tiltott meg a doktornő:
* paradicsom* tejtermékek* fehér lisztes termékek* cukor*élesztős/sütőporos dolgokNem tűnik bonyolultnak a betartása, de a reggelik mindig is zavarba hoztak. Imádom a sütiket, mint a blog korábbi menetéből kiderült, a tészták és a paradicsom úgyszintén, és amiről azt gondoltam, sosem tudnék lemondani róla (már ha kettő dolgot kellene csak mindig ennem), az a vajas pirítós. Ki is lőttük úgymond az összes tiltott kategoriát. Sokkal jobban érzem magam a bőrömben, a délutáni kómás állapotok megszüntek, nincs szükségem rá, hogy szemem behúnyjam, és aludjak egy fél órát, és a hasam is leapadt. Nem kilók, inkább a felpuffadtság. Mert mint kiderült, a húgyhólyagom és a bélrendszerem volt begyulladva. Nem tudtam róla, de feltűnt, hogy az utóbbi időkben sokkal nehezebben ment az emésztés és esténként kismamát játszottam az óriás bendőmmel.Nos, ez megszűnt. Folytatom ezt a táplálkozási módot mindaddig, míg kedvem tartja. Ártani nem árt.Tegnap csináltam kis rakott krumplit az emberemnek, ma reggelre meghajtott, a tejfölt nehezen vette be a gyomrom.Viszont találtam ám édességeket, amiket nyugodt szívvel be is tudok gyűrni. Mikor ez a torta elkészült, olyan lelkesedés vett erőt rajtam, hogy a fele majdnem becsúszott egyszerre. :)Hozzávalók100 g kókuszvirág cukor4 egész tojás100 g dió/mandula ledarálva100 g étcsoki300 g körte (meghámozva/felkockázva)fahéj1 csapott teáskanál szódabikarbóna1/3 teáskanál kálium hidrogén tartarát (sütőpor szerűség)A bevonathoz60 g étcsokoládé30 g ghee vajElkészítéséhez először is megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk a körtéket. Majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Rászórunk kevés kókuszvirág cukrot és a fahéjat.A 100 g csokoládét a vajjal együtt gőzfürdőben felolvasztjuk.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a kókuszvirág cukorral lágy habbá, a fehérjéket pedig kemény habbá felverjük. A mandulát, ha egészben van, ledaráljuk.A tojások sárgájához keverjük a kissé meghűlt vajas csokit, majd ehhez keverjük a sütőporral és szódabikarbónával elkevert mandulát is. A körtét leszűrjük, és beleforgatjuk a tésztába. Ezután gondos mozdulatokkal a tojások fehérjét is hozzákeverjük, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük szét azt. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd 175 C-ra előmelegített sütőben kb 20-30 perc alatt készre sütjük (sütőfüggő - mindenesetre tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült. Ha szárazon jön ki a tű/fogpiszkáló, készen van)Miután megsült, hagyjuk teljesen meghűlni. Ezalatt gőzfürdőben felolvasztjuk a vajjal együtt a csokoládét, amit aztán a meghűlt torta tetejére halmozunk.
Egy nagyon szellős, nagyon könnyed, nagyon ízletes, és legfőképpen kevésbé ártalmas édességet kapunk így. Férjemnek nagyon ízlett, és mint írtam, nekem is annyira, hogy majdnem lecsúszott az egséz torta!