Kávés kakaós csigakeksz

  • 2015.03.28.
  • 3

Nagyon ki voltunk fogyva minden reggelihez valóból. Annyira, hogy még egy szelet kenyér sem volt a házban, hogy lekvárral ehessük, és mindössze egyetlen tojás árválkodott a hűtőben, amiből még rántottát sem tudtam összeütni. Így született meg ez a keksz, ami olyan gyorsan elkészült, hogy az ébresztő csengése és férjem ágyból való valós felkelése közötti időben el is készült és illatozhatott az asztalon a kávé mellett.Hozzávalók:300 g liszt180 g vaj150 g cukor1 tojás1 teáskanál sütőpor2 kanál kakaópor2 kanál instant kávépor1 csipet sóA sütőt 180 C-ra előmelegítjük.A tojást a cukorral, a csipet sóval és a vajjal robotgépben egynemű masszává dolgozzuk, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és omlós tésztává gyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyikbe a kakaót, a másikba a kávét dolgozzuk bele. Ha a kávépor tényleg por, nagyon szuper. Nekem az a darabos verzió volt itthon, ami nem oszlik szét, de az ízét így is beletette a tésztába. Ha nem lenne otthon ez sem, én el tudnám képzelni sóval (kicsit többel ebbe a részbe), vagy csak úgy magában, esetleg vaniliával vagy valami fűszerrel (kardamon, tonkabab, stb).A két részt aztán szintén felezzük, és mindegyikből egy kisebb téglalapot nyújtunk, kb 2 mm-est, majd váltogatva egymásra helyezzük a lapokat, mind a négyet, feltekerjük, 1 centis karikákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, 15-18 perc alatt készre sütjük.Nagyon ínyenc, ropogós és kellemes ízű kekszeket kapunk.