Citromos mandulás krémmel töltött ropogós torta

  • 2015.03.27.
  • 6

Működhet a mandula és a citrom párosa? Miazhogy?!?!? Nagyon is működik, és milyen boldoggá teszi azt az embert, aki ebből a "háztartásbeli" tortából fogyaszt. Meglehet, hogy csak az én kezeim közül kerül ki ilyen "szépség", de ez a rusztikus külalak nem ront semmit az élvezeti értéken. Persze ha valaki nagyobb figyelemmel veszi körül a tésztát, és a dekorációra is ügyel, sokkal szebb is lehet ez az élvezetes torta.
Kicsit időigényes, ráadásul ezen felül az is zavar az ilyen inyencségekben, hogy sokszor még egy városban is csak nehezen lehet hozzávalókat találni, hát még falun, pl szüleimnél. A mandula helyett diót is bátran is lehet alkalmazni hozzá, az íze másmilyen lesz, de szerintem a dió-citrom páros is nyerő. A citrom pedig, ha nem is kezeletlen, egy éjszakára almaecetbe áztatott normál citrommal helyettesíthető.
Miután kisült a torta, és hazaért a hivatalos szakács is, elmondta, hogy a tortán található édes kis repedések kiküszöbölhetők lettek volna, ha ejtek egy kicsi nyílást a torta tetején, így a megdagadó krém nem keres magának szabadulási útvonalat, hanem a vágott résen keresztük fújja ki a gőzt.Hozzávalók:a tésztához:300 g liszt150 g vaj2 tojás10 g cukor1 kezeletlen citrom1 csomag vaniliáscukora mandulás krémhez:125 g hámozott mandula125 g vaj125 g porcukor2 tojásA cukrászkrémhez:25 g liszt25 g kukoricakeményítő500 ml tej4 tojás sárgájaés még:2 kezeletlen citrom1 vaniliarúdA tésztához a tojásokat a cukorral és a vajjal homogénné keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a vaniliáscukrot és a citrom reszelt héját. Miután minden hozzávalóval szépen elkevertük a tésztát, alufóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 30 percen keresztül.A hámozott mandulát ledaráljuk, majd a a vajjal és a cukorral a robotgép legmagasabb fokozatán a tojásokkal együtt krémmé keverjük. Hagyjuk pihenni.Elkészítjük a cukrászkrémet, amihez a tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral együtt habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt is, csomómentesre keverjük. Néhány szedőkanál forró tejet adunk hozzá, elkeverjük, majd az egészet a tejhez öntjük, és lassú tüzön folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.Miután a tészta kipihente magát, háromnegyed részét kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett csatos tortaformába helyezzük, ügyelve arra, hogy szép magas pereme is legyen. Sütőpapírral kibéleljük, teleszórjuk babbal/lencsével, vagy valamilyen súllyal, és 200 C-ra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre.
Ezalatt a citromok héját lereszeljük, majd aljukat és tetejüket levágjuk, késsel meghámozzuk, és a citromcikkeket kivágjuk a hártyákból (úgymond élve meghámozzuk - olaszról szó szerint fordítva).Ilyen citromcsontvázakat kell kapjunk a művelet után:Ezután a súlyt a sütőpapírral együtt kivesszük a tortából, a sütőt visszavesszük 170 C-ra.A cukrászkrémet, a mandulás krémet és a citromok lereszelt héját valamint a citromcikkeket összekeverjük. A tortába töltjük, a maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele a tortát, a széleit összenyomkodjuk, megkenjük kevés tojásfehérjével, kis nyílást vágunk a közepére (nálam elmaradt) majd a már kihűlt sütőbe toljuk és kb 30 perc alatt készre sütjük.
A végeredmény ez a krémes finomság, ami egy hazai krémes krémjéhez vagy egy sült cheesecakehez hasonló állaggal rendelkezik, de pikánsan citromos és savanykás, míg a mandula, melyet egy házi mixerrel őröltem meg, néha kellemesen roppan a fogaink alatt.Igazi ízözön. Kár, hogy ez nem látszódik a fotókon!