Kávés diótorta

  • 2015.01.19.
  • 2

Készült a napokban mandulás brownie és máktorta muffinformában, de nem lettek annyira szépek, hogy ide felkerüljenek. Sikeresen elfogytak, és megint a sütő mellé kellett állnom, ha valamit tenni akartam kedvesem elé reggelente a gőzölgő kávé mellé. Édesanyámnak köszönhetően Magyarországi otthonlétemről több kiló dióval és mákkal tértem vissza, adódott a lehetőség tehát, hogy elkészítsem ezt a tortát, amire már régóta készültem. Olaszországban a kávé egy MUST, kevés az olyan ember, aki ne ezt inná reggelente. Bevallom, mikor hazamegyünk, ami miatt nagyon várom a visszatérésünket, az egy igazi jó fekete, amit az első határon inneni autópálya melletti bárban elfogyasztunk, bármennyit mutasson is az óra, legyen az éjjel vagy nappal. Sajnos a
dió itt nagyon drága, ritkán szoktunk venni, de az én drágaságos édesanyám gondol rám, mikor magának is beszerez ebből az értékes gyümölcsből otthon. A régi lakásunk udvarára itt Olaszországban hullott bőven a szomszéd fájáról, amit a többi lakó otthagyott, én azonban állandóan jártam szedni, szárítani. Lett is belőle bőven, a régi szép időkben. Annyira, hogy én vittem belőle anyukámnak, igaz nem sokat, mert az olasz család összes tagjának kellett belőle adni.
A mai torta, ami, mint mondtam már, nem a magyar szabályok szerinti torta, hisz nem töltött, csak egy sima ízes piskóta, dióban bővelkedik.Hozzávalók:200 g dió200 g liszt1 csomag sütőpor150 g cukor120 g vaj (szobahőmérsékletű)2 nagy tojás1 dl kávécsipet sóA sütőt előmelegítjük 190 C-ra.A
cukrot és a vajat robotgépben habosra keverjük. Kimérjük a lisztet, átszitáljuk a sütőporral együtt. A dió felét ledaráljuk, a másik felét durvára aprítjuk.Amikor a cukros vaj elég homogénné vált, hozzáütjük a tojások sárgáját, és alaposan elkeverjük. A tojások fehérjéjéből a csipet sóval együtt kemény habot verünk. A vajas krémhez adagoljuk felváltva a ledarált diót és a lisztet, illetve a kávét.Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a kemény habot, sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét és a durvára vágott diót egyenletesen rászórjuk.Az előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük, vagy ahogy a tortába szúrt fogpiszkáló szárazon ki nem jön belőle.A torta nagyon finom, levegős, ízletes, akár tortaalapnak is megállja a helyét.Sok sikert hozzá!

Címkék

Torta Kave Dió