Ricottatorta mákkal és grapefruit lekvárral

  • 2014.12.26.
  • 2

Nem akarom ismételni magam, mikor azt mondom, hogy a mák és a ricotta az egyik kedvenc hozzávalóm, szeretem a kesernyés ízeket, és ha így együtt is működnek, az számomra maga a csoda. A linzertorták gyorsan megvannak, elvégre a tésztát akár előre is begyúrhatjuk, néhány hétig a mélyhűtőben elállnak, ha kedvünk van valami gyorsan elkészíthető édesre, előkapjuk, kissé átgyúrjuk kezünk melegével, formára nyújtjuk, kedvenc lekvárunkkal megtöltjük, és mehet a sütőbe. Érdemes adagonként folpackba majd zacskóba csomagolva mélyhűteni, így könnyebb dolgunk lesz vele.Ez a ricottás torta nem egy ünnepi édesség, inkább az a reggelizős fajta.Hozzávalók:a tésztához:100 g cukor100 g vaj200 g liszt2 tojáscsipet só1 citrom reszelt héja (elhagyható)a töltelékhez:500 g ricotta (túró)250 g cukorkeserű grapefruit lekvár3 tojásmákA tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Ezután vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a kívánt formát, amibe előbb sütőpapírt vágtunk.A sütőt 180 C-ra előmelegítjükA töltelékhez a ricottát a tojásokkal és a cukorral elkeverjük, egy harmadot leveszünk belőle, abba ízlés szerint mákor keverünk, a fehér ricottás krémmel kibéleljük a formánkat, lekvárt csepegtetünk rá, majd bevonjuk a mákos ricottával, és mehet a forró sütőbe, 35 percre.