Lemon curd - citromkrém eredeti angol recept alapján

  • 2014.12.28.
  • 5

Ma bekészítettem egy jó adag limoncellót. Négy hatalmas kezeletlen citrom héját hámoztam bele fél liter alkoholba, hogy aztán pár nap múlva egy kiadós és tartalmas emésztést elősegítő likőrrel állíthassak be szüleimhez. Mivel nagyon egyszerű az elkészítése, és a siker garantáltan nem marad el, az íz nagyon erős, nagyon határozott lesz, javaslom mindenkinek, hogy otthon készítsen ilyet, ne szaladjon a boltba érte, hisz egyrészt a bolti verzióban csak sejtjük mi van, és ilyen ízre nem számíthatunk. A gond mindössze annyi lehet, hogy nem könnyen találunk alkoholt, és kezeletlen citromot sem. Ha mégis ráakadnánk, ne habozzunk.
Nos, a likőrhöz elég a citrom sárga-zöld héja, fehér rész nélkül, ezért maradt a kérdés: mit is kezdjek a sok citromlével? Édesszájú vagyok, tehát adódott a válasz: citromkrém/lemoncurd legyen belőle, hogy aztán abból majd alkalomadtán süti készüljön.Tehát a citromos krém receptje a likőrrel együtt születhet, és egyből két legyet csaphatunk egy csapásra.
Hozzávalók:3 citrom kifacsart leve250 g cukor400 ml víz20 g étkezési keményítő50 g vaj3 tojás sárgája1 csipet só1 citrom reszelt héjaA vizet a cukorral, az étkezési keményítővel és a sóval csomómentesre keverjük, feltesszük főzni. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromok levét, elkeverjük, majd hagyjuk lassú lángon besűrűsödni, ami kb 15 perc alatt következik be.Ekkor hozzákeverjük a citrom héját (elmaradhat) és a gőz felett megolvasztott vajat.Hagyjuk kihűlni, üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk felhasználásig.Kenyérre kenve, pirítóson vagy süteményben, palacsintában is prímán megállja a helyét.