Padlizsános - cukkinis rizses lasagne

  • 2014.08.29.
  • 4

Nehéz volt nevet adni ennek az egytálételnek, ami a mai vacsorám alkalmával fog engem boldoggá tenni. Tetszik a külalakja. Az alapja a tegnapról megmaradt cukkinis basmati rizs volt, amit a makrobiotika szerint együtt megfőztem két szeletekre vágott cukkinivel és csak gomasioval ízesítettem.
Nagyon finom volt úgy is, de legyünk kreatívak, és együnk minden nap mást, ezért egy egyszerű megmelegítés helyett emellett a verzió mellett döntöttem. Így
született meg ez a "lasagne", ami kinézetre máris elragadó!A hűtőnkben volt még egy padlizsán, három cukkini és egy kevés kemény sajt.
Ezekből és a megmaradt rizsből készült ez a lasagne. Lasagne, mert elkészítése során a rétegezésen volt a hangsúly.
Hozzávalók:Főtt rizs, akár zöldséggel, akár anélkül1 padlizsán3 cukkinikemény sajtsó, bors1 cikk fokhagymakevés olivaolaj(esetleg kevés lenmag, amihez a lenmagokat zsiradék nélküli serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban kissé szétnyomkodjuk, mindezt én azért használtam, hogy kissé ropogóssá tegyem az ételt)A zöldségeket megmostam, a padlizsánból levágtam 8 szeletet, amit aztán forró grillserpenyőben csíkosra sütöttem kevés sóval, és ezzel kibéleltem egy kerámiatálat, majd betakartam kevés rizzsel.A megmaradt padlizsánt apró kockákra vágtam, és ugyanígy tettem a cukkinivel is.A fokhagymát ruhástúl szétnyomtam egy széles késsel, az olajat serpenyőbe öntöttem, és beledobtam a fokhagymát, kissé megpirítottam, hozzádobtam a zöldségeket és közepes lángon addig főztem, míg meg nem puhultak.
Ezután botmixerrel pépesítettem, és ezt használtam az eredeti lasagnéhoz való paradicsomszósz és besamell helyett.Tehát ennek a felével bevontam a rizst, a kemény sajtból szeleteket vágtam, szépen elrendeztem a szószon, majd újra rizst halmoztam rá, amire ismét ment a cukkinis - padlizsános szósz, és végül megint egy réteg sajt.Rászórtam kevés lenmagot.Forró sütőbe toltam, és addig sütöttem, míg a sajt szép barnává nem vált.A mai ebéd nagymamája a tegnapi gomásiós cukkinis rizs: