Mandulás almatorta

  • 2014.06.04.
  • 4

Mondtam már, hogy minden egyes alkalommal a csapdájába esek az almának, megveszem, aztán szépen lassan megromlanak a tálon. Nincs mit tenni. Imádom a tulajdonságait, biztosan távol tartja a doktort, de nekem nem megy a fogyasztása. Nemrégiben is, mikor diétára adtam a fejem, újból (haha) vettem egy nagy zsák almát. Még zöldek voltak. Azt szeretem, mert savanykás. Aztán a nagy várakozásban szépen besárgultak. Azt már nem szeretem.
Mielőtt mind a kukában végezte volna, nekifutottam ennek az almatortának, amihez az izgalmat számomra a mandula adta.Elég egy fakanál hozzá, mindössze a tojásfehérjék felveréséhez kellett egy kis habverés - géppel.Hozzávalók:100 g hámozott mandula200 g tönkölyliszt (simaliszt is jó)150 g tej80 g vaj1/2 csomag sütőpor4 alma150 g cukorcsipet sókevés vaj és kenyérmorzsa a forma kikenéséhezA tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral elkeverjük, a tojások fehérjét csipet sóval keményedésig verjük.(Nekem 40 g cukrom volt csak, az is barna, annyival készült a torta és finom lett. Kezdjünk leszokni a sok cukorról!!!)A cukros tojáshoz keverjük a sütőporral elkevert lisztet.A tejet a vajjal felmelegítjük, míg a vaj el nem olvad, majd a tésztához keverjük.A mandulát durvára aprítjuk, ennek 2/3-át szintén a tésztához adjuk, végül óvatos mozdulatokkal a tojások fehérjét is belekeverjük a masszába, ami elég ragacsos valaminek fog tűnni. Nem megijedni, így kell ennek lennie.Az almákat meghámozzuk, ha van az a bizonyos szerszámunk, amivel az almák belsejét ki tudjuk vágni, használjuk, ha nem, félbevágjuk, majd kivájjuk a magvas részt, és vékony szeletekre vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.A tortaformát kivajazzuk, kenyérmorzsával alaposan megszórjuk, majd a tészta felét beleöntjük. Ezen szépen elrendezzük az alma felét, még egy réteg tészta, és végül a maradék alma szépen elrendezve.Rászórjuk a megmaradt mandulát és a forró sütőbe toljuk 45 percre.A végeredmény ez a finom kenyérszerűség, ami a kevés cukornak köszönhetően nem édes. Az alma nem áztatta el a tésztát, felül szépen kiszáradt, majdnem almachips lett belőle, a mandula pedig...na, ezért szeretem én annyira. Megpirult, és megváltoztatta az ízét. Így kell ezt csinálni.Sok sikert hozzá!

Címkék

Torta Alma Mandula