Svéd mandulatorta

  • 2016.04.13.
  • 8

Sokunk kedvence az IKEA áruházban kapható svéd mandulatorta, amit könnyen elkészíthetünk otthon a családunk nagy örömére. Atorta tésztája liszt helyett mandulával készül, amire egy lágy vaníliás krém kerül, a tetejét pedig pirított mandulával kell megszórni.Hozzávalók:(18 cm-es tortaformához)A tésztához:2 tojásfehérje65 g barnacukor110 g darált mandulaA krémhez:2 tojássárgája30 g barnacukor1 bourbon vaníliacukor 1 dl tej1 ek. étkezési keményítő80 g vaj40 g szeletelt mandulaElkészítés:Először a krémet készítjük el: a tojássárgákat simára keverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. Felöntjük a tejjel és alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kockára vágott vajat, félre tesszük.A mandulás tésztához a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot!Egy 18 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen
kihülni, majd kettévágjuk a tésztát.Összeállítjuk a tortát: a krém felét az egyik lapra kenjük, rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, amikor kihült a torta tetejére szórjuk.Pár órára tegyük a hűtőbe!
Az eredeti recept
itt található!Jó étvágyat hozzá!Cecil