Quionalepény cukkinivel és fetával

  • 2016.04.24.
  • 1


A quionnát pár éve használom, általában valami tartalmasabb salátának vagy köretként. Nem egy olcsó alapanyag, mivel kilója kb. 3000 Forint, kimérősen a piacon, de nem kell belőle sok, mert legalább háromszorosára dagad a főzés során. A quiona egy Dél-Amerikából származó növény magja, ami nem is gabona, hanem a céklák és a parajfélék családjába tartozó növény magja. Gluténmentes, teljes értékű fehérje forrás, aminek alacsony a kalória és magas ásványianyag tartalma. Főzés előtt érdemes többször átöblíteni, mert keserű lehet.
Most kis lepényeket készítettem belőle, sok zöldséggel és fetával keverve. Legközelebb kipróbálom párolt és lecsepegtetett spenóttal is. Nálunk nagyon nagy sikere volt! A sütésnél, nem kell megijedni, úgy néz ki, mintha nem akarna összeállni a massza, de pánikra semmi ok, ügyesen két lapos fakanál segítségével fordítsuk meg, majd miután aranybarnára sült mindkét oldala, óvatosan szedjük ki és hűlés közben teljesen megszilárdul.
Ha több zsemlemorzsát vagy darált zabpelyhet keverünk a masszába, akkor kemény lesz! Iskolába, munkahelyre remekül dobozolható ebédre.Hozzávalók:(20 kisebb lepényhez)15 dkg quiona 2 kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve8 db napon szárított paradicsom, apróra vágva1 szál újhagyma, apróra vágva1 gerezd fokhagyma, összezúzvafél tk. chilipehely (elhagyható) fél csokor kapor, apróra vágva3 ek. zsemlemorzsa vagy durvára darált zabpehely2 nagyobb tojás, felverve15 dkg feta, kisebb kockára vágvafrissen örölt borssóolívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshezaz öntethez:6 ek. görög joghurt1 gerezd zúzott fokhagyma sóElkészítés:A quionát jól átöblítjük és 4 dl sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük. Egy tálba borítjuk és kihűtjük.Enyhén megsózzuk a lereszelt cukkinit, majd pár perc után jól kicsavarjuk. A quionához adjuk a többi hozzávalóval együtt. A sót óvatosan adagoljuk, mivel a cukkinit már sóztuk és a feta is sós! Jól keverjük össze, hagyjuk 10 percet állni, majd formáljuk meg a lepényeket.Egy serpenyőbe öntsünk olívaolajat (max. 1-2 ek.) , majd közepes lángon süssük ki, oldalanként 3-4 percig. Egyszerre ne tegyünk sokat a serpenyőbe és óvatosan fordítsuk meg! Papírtörlőre szedjük ki és hagyjuk hűlni. Az öntethez keverjük össze a joghurtot a fokhagymával és a sóval.Az eredeti receptet
itt találjátok!Jó étvágyat hozzá!Cecil