Karamell torta

  • 2016.03.21.
  • 9

" Öt perces süti! " Zoltán napra készítettem először ezt az édességet, akkor hangzott el ez a mondat!
Mivel első ránézésre bonyolultnak és időigényesnek tünik, pedig cseppet sem az! Elkészítéséhez több kell kicsit mint öt perc, de ha ügyesek vagyunk, 10 perc alatt meg van. Mosogatni sem kell sokat, egy lábast, amibe a karamellt készítjük, egy tálat, amibe a két réteget kikeverjük és a botmixert. Ami problémát jelentett nekem, hogy nincs savarin formám, így fém kuglófsütőbe csináltam. Sajnos, így nem tökéletes, mert a kakaós réteg vastagabb lesz. Azért nem okozott akkora gondot, pillanatok alatt elfogyott.Az receptet itt találtam egy szuper videóval, én kicsit kevesebb cukrot használtam!Hozzávalók:100 g
cukorA vaníliás réteghez:3 tojás1 tk.vanília kivonat vagy 1 cs. bourbon vaníliacukor150 g cukor500g tej50g tejporA kakaós réteghez:2 tojás80 g cukor108 g olaj160 g liszt125 g tej40 g cukor2 tk. sütőporElkészítés:A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kisebb lábasban 100 g cukrot borostyán színűre karamellizálunk. Óvatosan, mert nagyon könnyen megég! Azonnal, savarin formába öntjük és fakanállal két-három centire felhúzzuk a forma oldalán és közepén.A vaníliás rész hozzávalóit egy tálba mérjük és botmixerrel összeturmixoljuk. Egy szűrőn keresztül ráöntjük a karamellre.Ugyanabba az edénybe beleütjük a tojást,
hozzámérjük a cukrot és a vaníliát. Robotgéppel pár percig keverjük, majd lassan bele csurgatjuk az olajat. Utoljára a tejet és a liszttel elkevert kakaót és sütőport adjuk hozzá. Egy ecsettel vékonyan kiolajozzuk a forma még üres részét és a kakaós krémet is a formába öntjük. Vízfürdőbe tesszük (tepsibe tesszük és forró vizet öntünk mellé). 180 fokon 50 percig sütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihülni, majd hűtőbe tesszük legalább 4 órára.Tálalás előtt 5 percre forró vízbe állítjuk, majd tálra borítjuk. Jó étvágyat!Cecil