Ünnepi vajas briós

  • 2015.12.08.
  • 6


Briós luxus kivitelben! Mitől más ez a briós a többitől? Attól, hogy nagyon sok vaj kell a tésztához! 400 gramm lisztbe, 150 gramm vajat kell dolgozni, majd még két kanálnyi vajjal megkenni a tésztát a kelés után. A végeredmény egy enyhén sós és édes briós, amit fogyaszthatunk lekvárral, sajttal, sonkával vagy májpástétommal.Hozzávalók:(12 darabhoz)400 g finomliszt5 g szárított élesztő2 ek. kristálycukor1 tk. só2 tojás1 tojássárgája1 dl langyos víz150 g vaj, szoba hőmérsékletű2 ek. olvasztott vaj2 ek. kristálycukor2 ek. tej vagy tejszín a lekenéshezElkészítés:A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, a cukrot és a szárított élesztőt, jól elkeverjük. A tojásokat és a sárgáját egy kisebb tálba felverjük, a liszthez adjuk a langyos vízzel együtt. Elkezdjük dagasztani, amikor már szépen összeállt a tészta, akkor dolgozzuk bele a kockákra vágott szoba hőmérsékletű vajat. Legalább tíz percig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz és elbálik a dagasztótál aljától. Folpackkal és egy konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 30x 45 cm nagyságú téglalapra. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd hosszanti irányba hajttsuk ketté. Pizzavágóval vagy éles késsel vágjuk 2 centis csíkokra. Formázzuk meg a briósokat: formáljunk egy "U" alakot, a szárakat keresztezzük, majd a kilógó végeket felülről dugjuk át. Sütőpapírral bélelt tepssire tesszük és 30 percig kelesztjük. Lekenjük tejszínnel vagy tejjel és megszórjuk cukorral.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!Cecil