Gyors tavaszi hideg-meleg

  • 2014.06.02.
  • 1

A tavaszi időszakban, mikor már viszonylag kellemes az idő, de még messze nincs hőség, rendszerint valami kiadósabb salátát készítek magunknak, mikor együtt ebédelünk. Többek között ezért is tartok tartok itthon mindig kuszkuszt, bulgurt, hántolt búzát, gyorsan megfövő, apró szemű zöld lencsét, illetve egyéb gabonakeverékeket. A hűtőben is akad mindig egy kibontott üveg napon szárított, olajban eltett paradicsom, fekete és zöld olíva-, no és kapribogyó. Fehérjeforrásként (a különböző gabonák, illetve a lencse fehérjetartalmán kívül) folyamatos készletet tartok fent fetából, mozzarellából, halloumiból és különböző halkonzervekből. Ami pedig a retket, újhagymát (salottát, lila- és vöröshagymát), avokádót, zöldfűszereket és koktélparadicsomot illeti, azok nélkül végképp nem tudnám elképzelni a mindennapi életet.
Az elmúlt hétvégén ezeken felül még akadt majd fél kiló, apószemű újkrumplim, amit a vacsorákhoz nem tudtam volna felhasználni (szombaton nagyon tavaszi főzeléket, vasárnap poule au pot-t készítettem, és szándékomban áll mindenkettőről beszámolni, mert valami fergetegesen jók lettek), így a szombati ebédünket belőle kiindulva alkottam meg. Az eredmény egy izgalmas, illatos és fölöttébb laktató saláta lett, ami egyébként ebéddobozban is kiválóan megállná a helyét…
Illatos burgonyasaláta lencsével és sült halloumi sajttal
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
10 dkg apró szemű, zöld lencse
45 dkg aprócska újkrumpli – lesikálva, héjastól úgy centis karikákra vágva
2 babérlevél
15 apró, hónapos retek – vékonyan felkarikázva
kis csokor zsenge zöldhagyma – vékonyan felkarikázva
5 olajban eltett, napon szárított paradicsom – apróra vagdosva
10 zöld, magozott olívabogyó – vékonyan felkarikázva
kis csokor menta – finomra aprítva
kis csokor petrezselyem – finomra aprítva

1-2 evőkanál olívaolaj
18 dkg halloumi (kiváltható más, sütésre alkalmas sajttal is)
Az öntethez*:
2 evőkanál balzsamecet
2 púpos teáskanál méz
1 púpos teáskanál magos dijoni mustár
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt bors
A lencsét lobogó vízben, a babérlevelektől kísérve, felrakom főni. 4 perccel a főzési idő lejárta előtt hozzáadom a felkarikázott krumplit, és egy teáskanál sót.
Az öntet hozzávalóit egy nagyobbacska tálalóedényben kézi habverővel kikeverem, majd a kellemesen harapható állagúra főtt, alaposan lecsöpögtetett krumplit és lencsét még melegen beleforgatom, hogy magukba szívják az isteni ízeket.
Míg a hűl a salátalap, felaprítom a zöldségeket és a zöldfűszereket, majd azokat is hozzáforgatom.
Végül a halloumit vékonyan felszeletelem, leitatom a szeletekről a nedvességet, majd egy alaposan felhevített serpenyőben, az 1-2 evőkanálnyi olívaolajon a közepesnél kicsit erősebbre visszavett lángon oldalanként néhány perc alatt gyönyörű pirosra sütöm,  és a salátával tálalom.
*Ezt az öntetet már évek óta rendszeresen készítem egy hántolt búzából, lencséből és zöldbabból készülő salátához, ami az én hidegebb időszakokra tartogatott nagy kedvencem. Már többször akartam is írni róla, remélhetőleg előbb-utóbb annak is eljön az ideje…