Spárgás-mascarponés tészta: kettő az egyben!

  • 2014.05.29.
  • 2

Ahhoz képest, hogy két éve Angliában mennyire sóvárogtam a spárga után, idén itt, Franciaországban, ahol végre tetten érhető a szezonja, még csak hatszor vettem. De remélem, a szezonból hátralevő egy-két hét alatt minimum megduplázom ezt a számot. Elszántságomat bizonyítandó, következzék most egy spárgás recept. Fehér spárgával.
Amit eredetileg párolt spárgának szántam hollandi mártással, de aztán arra gondoltam, hogy valami kiadósabb fogás kéne, sőt, még eszembe jutott az is, hogy ott van egy kibontott doboz mascarpone a hűtőben, és ha ezúttal nem használom fel, akkor könnyen lehet, hogy mire legközelebb eszembe jut, kivirágzik rajta a penészvirág. Úgyhogy spárgás-mascarponés tésztára módosítottam az elképzelést, a citrom és a tárkony pedig ajánlkozott magától.
Még muszáj néhány szót vesztegetnem a mascarponéra: 20 deka volt még a dobozban, ami ennyi tésztához igencsak tetemes mennyiség, bőven elég lenne a fele vagy a harmada is, de ugye én már az egészet el akartam használni a fent ismertetett okból kifolyólag. Úgyhogy ha kipróbáljátok a receptet (amit egyébként szívből ajánlok), azt javaslom, fokozatosan adagoljátok (mondjuk először 2-3 evőkanállal), és majd meglátjátok, kívánkozik-e a szószba még. Azért ne értsetek félre, így is nagyon finom volt, hisz a citrom és a tárkony sokat könnyített rajta, de ha épp nem egy olyan májusi napon készítem eképpen, amikor esik az eső és hideg van, akkor könnyen lehet, hogy beleizzadtunk volna.
És ezúttal adok Nektek egy ráadásreceptet is. Ugyanis ma itt nemzeti ünnep van (Jézus mennybemenetelét ünnepeljük), így ma is gondoskodnom kellett ebédről mindkettőnk számára. Fogtam hát a maradék egy adagnyi tésztát, és 5 perc alatt átalakítottam frittátává, méghozzá mennyei frittátává! Úgyhogy már csak emiatt is megéri elkészíteni a tésztát is…
Nagyon fehér tészta
Hozzávalók 3 adaghoz:
30 dkg linguini
50 dkg fehér spárga – fás szárvégek levágva, majd a csúcs alatt egy centitől indulva zöldséghámozóval megpucolva; a spárgacsúcsok levágva, félretéve, a spárgaszár nagyjából 2 centis darabokra aprítva
½ teáskanál cukor
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 salotta hagyma – finomra aprítva
1,5 teáskanál szárított tárkony
1 dl száraz fehérbor
20 dkg mascarpone - ahogy fönt is írtam, fele/harmada is elég
1 kezeletlen citrom reszelt héja
½ citrom leve
só és frissen őrölt bors
Egy nagy lábosban vizet forralok, majd ha már lobog, ízesítem kevés cukorral és sóval, és beleszórom a spárgaszárakat. 3 percig gyöngyöztetve főzöm őket, majd hozzájuk szórom a csúcsokat is, és így is adok nekik további 2 percet, majd szűrőlapáttal kibányászom, és leszárogatom valamennyit.
A vízhez hozzáadok annyi frissen forralt vizet, hogy elég legyen a tészta főzéséhez, majd mikor lobog, újrasózom, és beledobom a tésztát – majd a csomagoláson jelzett idő előtt 1 perccel fogom leszűrni, mert a szószban főzöm készre.
Mikor a tészta már majd 5 perce fő, egy nagy serpenyőben összeolvasztok egy evőkanál vajat és egy evőkanál olajat, majd közepes lángon 2-3 perc alatt puhára párolom benne a salottát. Hozzáadom a spárgát (kevés só-bors is jöhet), kicsit növelek a tűzerőn, és 1-2 percig pirítgatom. Eztán maximálom a hőmérsékletet, megszórom a zöldségeket egy teáskanálnyi tárkonnyal, átkeverem, és a serpenyőbe öntöm a bort. Nagy lángon beforralom a felére, majd ismét visszaveszem a lángot, és belekeverem a mascarponét is. Rögtön utána hozzámerek egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, kicsit beforralom, és ellenőrzöm a fűszerezést.
Kimerek egy bögrényit a tészta főzővizéből (ha később kicsit hígítani kéne), majd leszűröm a tésztát, és a serpenyőbe zuttyintom. Alaposan átkeverem, majd 1-2 perc alatt készre főzöm. Elzárom a lángot, majd belekeverem a citromhéjat, a citromlevet és a maradék fél teáskanálnyi tárkonyt is, és tálalok. Mindegyik adag kap még külön-külön egy újabb adag borsot is.
Egy pohár erőteljesebb száraz fehérbor jól mutat mellette…
 
Ráadás, nagyon fehér tésztás frittata
Hozzávalók 3 adaghoz:
a fenti tészta egy adagja
1 evőkanál olaj (ha megfogadjátok a tanácsom, és kevesebb mascarponét használtok a tésztához, az olajjal együtt mehet a serpenyőbe egy evőkanál vaj is)
7 tojás
némi granulált fokhagyma
½ teáskanál szárított tárkony
80 g füstölt sajt - lereszelve
só és frissen őrölt bors

Előmelegítem a sűtő grillfokozatát 250 fokra.
Mivel a sütésre használt serpenyőm nyele műanyagból van, ezért több réteg alufóliába burkolom.A tésztát direkt mikróra kitalált tárolóedényben felmelegítem. A tojásokat felverem 7 csipet sóval, némi frissen őrölt borssal, a fél teáskanálnyi tárkonnyal és egy kevés granulált fokhagymával.
Egy nagy serpenyőben a közepesnél kicsit erősebb lángon felhevítem az olajat. Beleborítom a tésztát, és minimális kevergetés mellett hagyom néhány percig „száradni”. Eztán ráöntöm a tojást, és újabb néhány perc alatt hagyom, hogy megszilárduljon az alja. Végezetül megszórom a reszelt füstölt sajttal, és nyitott sütőben néhány perc alatt készre grillezem.
Cikkekre vágom, és néhány félbevágott koktélparadicsával tálalom. Kenyér ugye nem kell mellé. Melegen isteni, de hidegen se rossz, úgyhogy bátran mehet ebéddobozba is.