Bazsalikomos- sajtos pogácsa

  • 2017.06.10.
  • 9

Ha Ti is neveltek a teraszon, vagy a kertben bazsalikomot, biztosan tudjátok, hogy ilyenkor legszebb. Friss zöld színe és illata arra csalogat, hogy felhasználjam. Ezt addig muszáj meg is tenni, amíg el nem szárad az idén különösen melegnek ígérkező nyári napsütésben.  A különböző olasz jellegű tésztákat és pizza féléket valahogy nem kívánjuk… a pogácsa ellen azonban sosincs ellenvetés, az bármikor „jöhet”…:) Arra gondoltam, igaz, hogy nem túlságosan elterjedt (amit a kóstolás után egyszerűen nem is értek…), de miért  ne készíthetnénk bazsalikomos- sajtos pogácsát? Hát persze, hogy érdemes, egyszerűen abbahagyhatatlan, igazi vendégváros- buli étel, amit mindenki garantáltan szeretni fog! Már sütés közben rabul ejti az ízlelőbimbókat a bazsalikom és a sülő sajt illata… Ha legközelebb vendégeket vártok, mindenképpen próbáljátok ki, mindenki oda lesz érte!

Hozzávalók:

20 dkg durumliszt
15 dkg finomliszt
½ ek só
10 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (Gouda, de a Trappista is megfelel)
25 dkg tejföl
1,5 dl teljes tej
½ tasak instant élesztő
1 tk cukor
1 db egész tojás
4-5 bazsalikom levél, apróra vágva

A lekenéshez:

1 db tojássárgája
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
(Először is, nagyon fontos, hogy minden hozzávalónk szobahőmérsékletű legyen, mert csak így fog szépen megkelni a tésztánk- a sütés előtt egy órával tegyük ki a konyhapultra a hozzávalókat!)
Első lépésként melegítsük langyosra a tejet, keverjük el benne a cukrot, adjuk hozzá a porélesztőt és hagyjuk felfutni.
Közben szitáljuk egy tálba a lisztet és adjuk hozzá a sót. Ezután mehet hozzá a puha vaj, a tojás és az élesztős tej. Kezdjük el géppel, vagy kézzel dagasztani, 3 perc után mehet hozzá a sajt, az aprított bazsalikom és a tejföl is. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát és hagyjuk megkelni a duplájára.



Ha a tészta megkelt. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra. Ezután szaggassuk ki tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval és kelesszük meg másodjára is 20 perc alatt. Ezt követően kenjük le a tojássárgájával, amibe előzetesen elkevertünk egy csipetnyi sót és szórjuk meg a reszelt sajttal. A 190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük készre.