Epres zabkeksz- Szentjánoskenyérmag őrleménnyel (cukormentesen)

  • 2017.04.30.
  • 3

Az egészségtudatosság nem csak azért jó mert divatos…igaz, hogy manapság a „csapból is ez folyik”, hogy hogyan legyünk egészségesebbek, miket együnk, hogyan éljünk.  Azoknak, amiket leírnak a jó részük igaz is és tegyük a szívünkre a kezünket, valóban fontos az, hogy hogyan élünk! Mai rohanó, stresszes világunkban, negatív környezeti hatásokkal körülvéve igen fontos, miket eszünk és milyen az életmódunk.  Én is tudatosan figyelek erre, megpróbálok eleget mozogni és egészes alapanyagokkal sütni, főzni. Egyre tudatosabban hagyom el a fehércukrot és a lisztet, hiszen annyi fantasztikus alapanyag létezik, amiket ezek helyett használhatunk. Gondoljunk csak a mézre, a nádcukorra az agavé-ra, a teljes kiőrlésű, tönköly, durum stb. lisztekre. Nagyszerű ízeket és alapanyagokat fedezhetünk fel.
Ez a recept is egy ilyen egészséges kísérlet eredménye.  A darált zabpehely, a bio eperlekvár és egy különleges hozzávaló a szentjánoskenyér őrlemény csodás kombinációja. Ez a keksz kiváló a reggeli kávéhoz, teához, vagy a gyerkőcök uzsonnacsomagjába.
Ha szeretnétek többet megtudni a szentjánoskenyérmag őrleményről, azaz a karobról kattintsatok IDE!

Hozzávalók:

20 dkg finomra darált zebpehely
3 ek durumliszt (helyettesíthető teljes kiőrlésű tönkölyliszttel)
1 tk sütőpor
1 db tojás
8 dkg vaj
3 ek cukrozatlan (bio) eperlekvár (DM-ben kapható bio lekvárokat ajánlom, nagyszerűek)
3 ek szentjánoskenyérmag őrlemény (vagy karob)
1 ek juharszirup (elhagyható)
2 ek stevia (vagy méz)


Elkészítés:
A keksz elkészítése több mint egyszerű. Keverjük össze először a száraz alapanyagokat, azaz a darált zabpelyhet, a lisztet, a szentjánoskenyérmag őrleményt és a sütőport. Ezután, robotgép segítségével keverjük habosra a tojást, a vajat, az eperlekvárt, a juharszirupot és az édesítőt (vagy a mézet). Keverjük össze a két keveréket. Ezután készítsünk elő egy folpackot, csavarjuk bele, formázzunk egy hengert és tegyük a mélyhűtőbe 30 percre. Ezután vegyük ki és vágjuk fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük készre 22 perc alatt. Dobozban 1-1,5 hétig is tárolható.

Címkék

Sütemények