28. heti összefoglaló

  • 2019.07.13.
  • 9

1. hét összefoglaló itt2. hét összefoglaló itt3. hét összefoglaló itt4. hét összefoglaló itt5. hét összefoglaló itt6. hét összefoglaló itt7. hét összefoglaló itt8. hét összefoglaló itt9. hét összefoglaló itt10. hét összefoglaló itt11. hét összefoglaló itt12-13. hét -14. hét itt15-16. hét -17. hét itt18. hét -19. hét itt20. hét itt21. hét itt22-23. hét -24. hét itt25. hét itt26. heti összefoglaló itt27. heti összefoglaló itt"Két ember vési a követ.
Az egyik felsóhajt: 'Borzalmas munka ezeket a rohadt köveket vésni!'
A másik: 'Katedrálist építek, ne zavarj!' "
Pál FeriHetedikes voltam, amikor először észrevettem: jé, már megyek haza a suliból? -hiszen nemrég jöttem!, azaz hogy gyorsan megy az idő. Azóta ez sokszorosan hatványozódott. Repül az idő. Ha csak a blogot nézem: úgy érzem, mintha minden nap egy újabb heti összefoglalót írnék, annyira gyorsnak érzem az idő múlását. Robog az idő.Sok, nagyon sok mindent kell átélni ahhoz, hogy az ember lépjen valamerre, hogy legalább néhány szocializációs kényszerzubbonyát levesse, hogy megszabaduljon tanult, rossz beidegződésektől. És úgy látom, ennek a munkának soha nincs vége. Négy és fél évtizede vagyok földi utamon, van még rajtam néhány réteg kényszerzubbony, de tudom: abban is lehet lépkedni (és közben dolgozni azon, hogy engedjen a szorításuk).
Aki ismer, tudja: utálok rendet rakni, utálok pakolni, utálok mosogatni, mosni, vasalni, utálom a takarítást. Meg még több mindent. Viszont ott tartok, hogy ami ezekből és a többi utálom-dologból szükséges, az legyen. Mert az élet(em) része, hát legyünk gyorsan túl rajta. Dönteni sem könnyű, de rossz döntés nincs, csak lecke, és ritka, ha egy rossz döntés után nem lehet más irányba indulni.Száguld az idő. Nem tudhatom, hogy egy napom, egy hetem, egy hónapom vagy 50 évem van-e hátra. Kaptam erre vonatkozóan a közelmúltban is elég kemény leckéket. A lényeg: nincs végtelen időm. Amennyi van, azt pedig nem szabad a mókuskerékben eltölteni. Az élet gyönyörű, tele van fénnyel, természettel, illattal, jó filmekkel, esővel, szép helyekkel, érdemes a kötelező dolgokat gyorsan letudni (minőségre pedig elég a megfelelő), az idő nagy részét pedig arra fordítani, ami igazán fontos. Például szeretni önmagunkat. Mert ha ez megvan, hozni fogja magával azt, hogy másokat is szeretni tudunk, és ez hozza azt is, hogy mások szeretni fognak. Ugyanígy van a megbocsátással, az elengedéssel is tapasztalataim szerint. És érdemes a félelmeinket legyőzni. A legkisebbekkel is lehet kezdeni. Mert ezek csak a fejünkben léteznek, miközb