Rejtőzködő borvidékek: Etna - Tenuta delle Terre Nere

  • 2018.04.11.
  • 9

A sorozat friss részében Európa egyik legérdekesebb borvidéke, és az ott készült borok játsszák a főszerepet. A Tar Ferenc által jegyzett finewines.hu kínálatába néhány hónapja kerültek be az Etna lejtőin munkálkodó Tenuta delle Terre Nere borai. Még egy tavalyi Carpe Diem-es kóstoló végén Feri vakon kóstoltatta meg a pince egyik (alap)borát az este legkitartóbb vendégeivel, és kifejezetten jók voltak az első visszajelzések. Az a találkozás nekem is volt akkora élmény, hogy a dűlős borokkal is tegyek a próbát. Így egy kicsit belecsaptam a lecsóba és két komolyabb tételt választottam, de a pincével ismerkedni kívánóknak bátran ajánlom a pince "alap" Etna Rosso-ját is, az itt megénekelt dűlőszelekció feléért fogható és kifejezetten érdekes, kellemes bor. 
EtnaA Szicília északkeleti részén található vulkán a maga kb. 3300 méteres - aktivitása nyomán folyamatosan változó - tengerszint feletti magasságával Európa legmagasabb működő vulkánja. Aktivitása ellenére több tízezer ember él a közvetlen környékén, aminek egyik fő oka éppen a gyümölcs- és bortermelésre alkalmas vulkanikus talaj. A tengerszint feletti magasság változása különböző mezoklímák kialakulását eredményezte a hegyen, de a Földközi-tenger tükre által visszavert napfénynek köszönhetően a szőlőbogyók beérésével még a magasabban fekvő ültetvényeken sincs gond.A fehér fajták közül a cataratto és az inzolia igen népszerű, a grecanico az utóbbi időkben kezdett el terjedni. A cataratto-ból jellemzően könnyed, neutrálisabb karakterű, alacsonyabb savtartalmú borok készülnek. A carricante rendelkezik a fehér fajták közül a legkomolyabb savtartalommal, így hosszabb érlelésre is alkalmas bor készíthető belőle. A kékszőlők közül a nerello mascalese reneszánszát éli. A Etna lejtőin található régi, akár a filoxéravésznél is korában ültetett tőkékről készített bort gyakran burgundi pinot noir-okhoz hasonlítják. A fajta nevében (és a nerello capuccio-éban is) a fekete színre utal, míg a mascalese az Etnán található Mascali-fennsíkról kapta. Mind a nerello mascalese, mind a nerello capuccio későn érő, savban és tanninban gazdag bort adó szőlőfajta. A két fajta házasításaiban az utóbbi kicsit lágyítja az előbbi keményebb éleit és illatosabbá teszi a blendet. Érdekes egyébként, hogy friss kutatások szerint nem őshonos fajtákról, hanem sangiovese-leszármazottakról van szó.
Tenuta delle Terre NereA birtok az Etna északi lejtőin helyezkedik el 55 hektáron. Jelenleg 27 hektárról készül bor, de a tervek szerint  ez hamarosan további 11 hektárral bővül. 7 hektárnyi friss telepítést leszámítva a tőkék nagy része 50-100 éves korú, sőt, rendelkeznek egy ültetvénnyel, amely átvészelte a filoxéra pusztítását és 130-140 éves tőkékkel büszkélkedhet. A pincének sok kisebb parcella van birtokában, ezek mind tengerszint feletti magasság (600-1000 méter között járunk), mind talajadottságok szempontjából jelentős eltéréseket mutatnak.A borok kivétel nélkül helyi fajtákból - fehér szőlő: carricante, cataratto, inzolia, grecanico; kék szőlő: nerello mascalese és nerello capuccio - készülnek.A szőlőt a kezdetektől - 2002-től - organikusan művelik, és néhány ültetvényben már az előző tulajdonosok is így dolgoztak. A birtok energiaszükségletének 80%-át napenergiából fedezik. A bor mellett olívaolajat is készítenek a birtok tulajdonában álló mintegy 1500 olajfa terméséből.
[...] Bővebben!