Matcha teás-vaníliás ökörszem nektarinnal " cukormentesen

  • 2016.08.10.
  • 9

Van egy hókuszpókusz, ami körüllengi a matcha teát. Igen, igen, arról a zöld porról beszélek, amiből készítik nagyonkeleten – tehát nem a török bazárokban – azokat a lélegzetelállító sütiket. Ezzel adnak nekik zöld színt.Fotó: pinterest.comNa tehát ezeket a lehetetlenül zöld színeket a zöld, matcha tea adja. Mert ugye ha zöld vagy kék színt adunk a piskótához, akkor attól még nem lesz szép zöld, inkább valami barna, hogy is mondjam… libaf*s színhez fog hasonlítani.A bevonatokat is ezzel jobb színezni egyébként, mert ad nekik egy enyhe fanyar, kesernyés ízt a nagyon sok cukor mellé, ezért kedvelt dolog, ha zöldes színű tortát szeretne valaki készíteni, illetve ha szereti a zöld-barna kombinációt, ami a természet színeire vajazó partik alapja:Fotó: pinterest.comVagy lehet így is használni: meggyel/cseresznyével kombinálva, mint ahogy a következő fotó mutatja:Fotó: pinterest.comÉn pedig csak telefonnal tudtam most fotózni, de azért az én zöldesítésem merőben más, mert én szándékosan csomósan hagytam benne, hogy egy-egy harapás során intenzív ízélmény uralkodjon el a szájban.Egyébként az alapötletet az adta, hogy én bizony fél hat után pár perccel ott szoktam sorban állni, még aránylag álommanós fejjel a pékségben, mert Férjet elég koránra viszem – de van, hogy hajnali 4-re… – dolgozni, és szereti a frissen sült sütit. A 190 Ft/db pedig számomra elég meredek naponta, ha 5-6 db-ot is kell venni neki egy napra, és ezt heteken keresztül csinálni… na nem! Inkább megfővök a konyhában és megsütöm én, úgy gondoltam.Matcha teás-vaníliás ökörszem nektarinnalHozzávalók:tészta:500 g búzafinomliszt50 g olvasztott vaj1 egész tojás1 csipet só3 ek folyékony édesítőszer (én ilyet használtam most)1 ek vanília aroma (ez a fajta volt a polcon)1 tk citrom aroma (ilyen)3 dl zsíros tejfél csomag friss élesztő vagy egy egész csomag szárított élesztőtöltelék:2 ek vanília aroma1 ek folyékony édesítőszertetejére:500 ml tehéntej1 csomag vaníliás pudingpor2-3 ek folyékony édesítőszer1 lapos ek matcha tea por (ilyen)1 db nektarinkenni:melegvízElkészítés:A tészta hozzávalóiból egy édes, kelt tésztát készítünk (én bevágtam a kenyésütő gépembe 8-as programra, úgyis most suvickoltam ki tetőtől talpig). Egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, lefedve.A megkelt, hideg tésztát lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Igen, felolvadás nélkül, mert elég lágy. Gyorsan dolgozzunk!Megkenjük a vaníliaaroma&édesítőszer kombinációjával és feltekerjük. Kétujjnyi vastag “csigákká” vágjuk őket, és sütőpapíros tepsibe tesszük lazán. Nekem 10 db lett belőle.Mindegyik csiga tetejébe egy evőkanállal jó mély benyomást készítünk, hogy beleférjen a “puding”, amit elkészítünk. Melegen is bele lehet tenni, semmi baja nem lesz. A pudinghoz pedig a hideg tejjel elkeverjük – akár csomómentesre is – a matcha tea port, a pudingport, és normál módon megfőzzük.Minden ilyen matcha-vanília töltelék közepére teszünk egy-egy kocka nektarint. Betoljuk a 175 fokos sütőbe.Kb. 20-25 perc múlva megkenjük a melegvízzel és visszatoljuk a sütőbe. További kb. 10 percig sütjük.Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, szívesen fogadom a like-okat! Ha megosztod, köszönöm szépen! Ha szeretnél egy nagyon jó facebook csoport tagja lenni, akkor azt ITT megteheted.