Svéd uborka " a legegyszerűbb savanyúság

  • 2016.07.29.
  • 0

Férj kikötötte, hogy ezt csinálni kell, mert ő szereti. (Én meg mivel vele vagyok így, muszáj volt.) Részemről nagyon ismeretlen dologról van szó, illetve valami halovány emlékem van, hogy a nagymamám befőttekkel zsúfolt lakásában ilyen is volt.Egy nagyon pofonegyszerű tartósított, szezonális savanyúságról van szó, úgyhogy nem volt kétséges, hogy felkerül a blogra.Kezdőknek is ajánlom, mert elronthatatlan.Svéd uborkaHozzávalók:5 kg uborka1,5 kg vöröshagyma12 dkg só (sima, szimpla, asztali)7 dl 10%-os ecet1 kg cukor2 tk nátrium-benzoát (+ehhez 1 dl melegvíz)Elkészítés:Az uborkát meghámozzuk. (A kezünkről letakarítjuk az uborkahêj zöld festékjét; erre a körömkefe és a bőrradír tökéletesen megfelelő. Mondjuk az, ami itt van.) Egy szeletelő segítségével az egészet felszeleteljük. Kézzel nagyon lassú lenne…A vőröshagymát megpucoljuk, ezt is szeleteljük. (Khmm, a kétpercenkénti bőgőrohamra érdemes felkészülni )Előveszünk egy jó nagy lavórt. Beletesszük az összes alapanyagot: a zöldségeket, a cukrot, a sót, az ecetet.Egy dl melegvízben feloldjuk a Na-benzoátot, ezt is ráöntjük.Alaposan összekeverjük.A nagy, 1700 ml-es, 89 mm-es fedőhöz való üvegekbe töltjük az egészet, bepakoljuk a kamrába/spájzba, és elégedetten hátradőlünk.Nekem ebből a mnnyiségből 5 üveggel lett.Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, szívesen fogadom a like-okat! Ha megosztod, köszönöm szépen! Ha szeretnél egy nagyon jó facebook csoport tagja lenni, akkor azt ITT megteheted.