Mézes puszedli a legkönnyebb módon

  • 2015.12.03.
  • 4

A mézes az adventi időszak elengedhetetlen kísérője minden családban. Hisz finom, a gyerekek is elbíbelődhetnek vele a konyhában, addig is együtt a család, az illata is egybekötődik a karácsonyvárással – az íze pedig…! (Minő kitolás a Sorstól, hogy pont a mézre vagyok fullosan allergiás az ételek közül! Meg a dióra.)Egy olyan receptet hoztam, ami nem a sajátom eredetileg, ám én átvariáltam egy kicsit – vagyis nagyon -, úgyhogy ez a változat ilyen módon készítve védett! Hogy miért éppen puszedli? Mert ezt a tésztát – ugyan a recept nem írja – nagyon hidegen kell elkészíteni, azaz formázni, különben vakarhatjuk mindenhonnan a ragadós tésztát. Nem csak a kezünkről. Ja, és a puszedli egy olyan dolog, amiért több száz forintot ki szoktunk adni egy zacskóért – 250 g van benne általában -, ez pedig jóval kevesebből megvan, és közel 2 kg az egész, ám el fog fogyni. Ja, és azért, mert puszedlit akartam csinálni. Ez még nem a töltött változat, de lesz az is! Az ízéről annyit, hogy mivel ez azonnal puha, nem kell várni vele, a családot el kell hessegetni a környékről, hogy el tudjuk készíteni teljesen. Ja, és a nagylányom reggel visszaszaladt a kocsitól, hogy ugye még vihet belőle a suliba. Ennyit erről. Az eredeti receptet ITT találhatjátok.Mézes puszedliHozzávalók:25 dkg méz25 dkg margarin/vaj vagy 15 dkg házi, sült zsír6 nagy tojás (nekünk saját, de a bolti piciből dupla annyi kell, mert kb. 80 g-os kell bele)30 dkg porcukor 2 teáskanál szódabikarbóna1 zacskó forralt bor fűszerkeverék (mert ez volt itthon)1 csapott ek őrölt fahéj1 kk őrölt szegfűszeg6 ek 40%-os citromlé1 narancs reszelt héja és levefél citrom reszelt héja1 kg finomliszt1 csipet sódíszítéshez: 25-30 dkg tejcsokoládé, 4 kk holland kakaópor, 2-3 ek laktózmentes tej, 1 ek olajElkészítés:A mézet a margarinnal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a zsiradék (aki akarja, lehet zsírral is készíteni, vagy zsír-margarin keverékével, ekkor érződni fog a klasszikus, régi fajta íze a mézesnek. Ám ekkor kevesebb zsiradék kell bele, mindössze 15 dkg). Félretesszük hűlni.A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!Fóliával letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. (Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan, sőt, le is lehet fagyasztani.)A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket. Vagy kb. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és nagy, fánkszaggatóval kerek formákat szaggatunk belőle – ezek lesznek a nagyobb méretű puszedlik.Nagyjából 10-12 perc alatt megsülnek alsó sütéssel. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat.A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk – nekem pl. szív formák lettek belőle. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket.Díszítés: a csokit a tejjel és az olajjal mikróban olvasztjuk össze, hozzáadjuk a holland kakaóport, alaposan simára keverjük – ekkor egy erőteljes csokis ízt kapunk, ami kicsit gumisnak tűnik, ám a hideg mézeseken tökéletesen meg fog állni. Megszórhatjuk cukorkákkal, kókuszreszelékkel, stb.