Gyors, olcsó, finom, különleges: Provence-i csirkemáj 500 Ft-ból

  • 2015.11.29.
  • 9

Egy nagyon hó végi étel, ami olyan nagyon kevés – és olcsó – hozzávalóból készül, hogy az már bűn. Mindössze 4 hozzávaló kell, amiből a szalonna a legdrágább. Nem csalás, nem ámítás, ez ilyen. Hogy miért provence-i? Mert olyan fűszerkeveréket láttam meg a Lidl polcán, és azt mondtam rá: ez KELL. Levendulát nem tudok máshogyan szerezni, az ÉTK mellől kiment, ahogy láttam a múltkor. Ebbe pedig levendula kell. Ez egy olyan különlegesen finom illatot – és ízt – ad, ami semmivel nem helyettesíthető, és az ember hó végén is a mennyekben érzi magát tőle.Provence-i fűszerkeverék:3 ek bazsalikom (szárított)3 ek majoranna (szárított)3 ek oregánó (szárított)3 ek rozmaring (szárított)2 ek menta1 ek kakukkfű1 tk ánizs1 db levendula (szárítottból 1 tk)1 tk koriandermag (szárított)1 tk fekete bors3 db babérlevélA nem száraz hozzávalókat megszárítjuk. Az összes, mostanra száraz hozzávalót mozsárban összetörjük, és sötét helyen, jól záródó üvegben tároljuk.Provence-i csirkemájHozzávalók:15 dkg füstölt szalonna1 kg csirkemáj szívvel1-1,5 ek provence-i fűszerkeverékfehér bor (opcionális)fűszerek: só, bors, kevés fokhagyma granulátumElkészítés:A füstölt, húsos szalonnát (nekünk a saját, húsos volt benne, boltban kb. 1500 Ft körül van az ára) csíkokra vágjuk, egy serpenyő alá gyújtunk, ezeket a szalonnacsíkokat megpirítjuk rajta. Ha nem annyira húsos, akkor kicsi, félcentinyi kockákra vágva készítjük.A májról (ez a mi környékünkön 280 Ft-os kilós áron van) leválasztjuk a szívet (aki szereti, benne hagyhatja, én leszedtem inkább; hadd lakjanak jól a macskák is ragulevesbe kitűnő egyébként), az esetleges epés részt kivágjuk, megmossuk alaposan, és a szalonnához adjuk, lepirítjuk a májat is, majd megfűszerezzük, alaposan összeforgatjuk, kb. 2 dl vízzel felöntjük – a sót a végén adjuk hozzá; tudom, hogy ki így, ki úgy tudja, én tartom magam anyukám szokásához, hogy csak legvégül sózunk, mielőtt elkészült volna. Érdemes kis lángon csinálni, időnként jól megkavarni, le ne tapadjon. Aki szeretne és van a polcon/hűtőben, nyugodtan lehet a vizet fehérborral helyettesíteni. Kb. 15-20 perc múlva kész is van.