Hihetetlenül brutál, bögrés fűszeres keksz

  • 2015.10.10.
  • 4

A következő keksz – mint sok más dolog manapság a gasztro- és egyéb blogokon – a hidegről szól, és arról, hogy ugyan még csak október eleje van, közeledik a karácsony. Tény, hogy kevesebbet kell aludni a Jézuskáig, mint mondjuk áprilisban De a levegő hűvösségén, a köd, az eső megjelenésén, és a “nem szeretem”-időn is észrevehető a didergető érzés. Ráadásul az egyik boltban találtam egy szilvás Grog teát, amit egyszerűen muszáj volt kipróbálni.Éppen ezek miatt – és mert gyorsan kellett – csináltam kekszet. Mert a keksz az egyik olyan süti, amit csendben és gyorsan elő lehet varázsolni a sütőből (kisgyerekes anyukák tudják, mit jelent ez ;)), és még annyit sem kell vele várni, mint egy muffinnal, hogy “külön-külön összekavarjuk&megsül&kihűl&ne nyúlj hozzá mert még forró!”Brutál fűszeres kekszHozzávalók:1 bögre puha margarin (GranMastert használtam)1 bögre cukor1 csipet só1 tojás1/2 csomag sütőpor10 dkg tejcsoki lapka (zacskós, kilós kiszerelésben kapható, 1000Ft körüli áron)3 bögre liszt 1 tk fahéj1 mk (tehát jóval kisebb mennyiség, de a késhegynél több) őrölt szegfűszegElkészítés:A tejcsokin kívül az összes hozzávalót összedolgozzuk kézzel (a liszt minőségétől függ, hogy felvesz-e majd még többet), és 10 percre mélyhűtőbe tesszük. Egy nagyon lágy linzer tésztát fogunk kapni belőle. Bekapcsoljuk a sütőt, 200-210 fokra.A mélyhűtőből kivéve hozzáadjuk a kis darabokra tört csokit. Kis golyókat formálunk belőle (kb. zöld diónyit), és a kezünk közt kilapogatjuk őket nagyjából félujjnyi vastagra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 13-15 perc alatt megsütjük őket. Ha van sütőlemezünk (tehát pereme nincs a tepsinek), kb. 8 percre rövidül a sütési idő.