Hogyan készül a sós rúd olcsón és gyorsan otthon?

  • 2015.08.02.
  • 3

Mert nem mindig kell gyúrni, ha sütire fáj a fogunk. Annyira jó dolog – szerintem -, hogy szinte fillérekért lehet hozzájutni egy fél kilónyi leveles tésztához! Az meg, hogy három számjegyű összegért adnak készen egyetlen(!) darab sós rudat… felháborító. Megértem, hogy kell rezsit fizetnie a pékségeknek, meg a munkahelyek is pénzbe kerülnek – ám mivel mi öten vagyunk, és mindannyian szeretjük a sós rudat, nem tudok annyi pénzt kiadni a sós rúdért, mint szeretnék (kb. 1500 Ft-ból meg is úsznánk egy adagot, hogy mindenkinek jusson).Tehát mélyhűtő ajtót kinyitni, elővenni az eldugott leveles tésztát, kiolvasztani és hajrá! Hogy mikor és kiknek érdemes megcsinálni? Például vendégvárónak, hirtelen betoppanó vendégeknek, gyerekbuliba, szoptatós anyukáknak (hisz rövid idő alatt kész van, és amíg hamizik a pici, addig el lehet majszolgatni), meccsnézésre, sörkorcsolyának, pókerjátszmához, és minden olyan dologhoz, amikor csak pár falat kell, idő meg nincs, hogy nyugisan megegyük.Olcsó és gyors sós rúdHozzávalók:1 csomag leveles tészta10 dkg reszelt sajt1 kk sófél tojás fehérjeElkészítés:A mirelit leveles tésztát kiolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük a sóval felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk reszelt sajttal. Ujjnyi széles csíkokra vágjuk, középen merőlegesen még elfelezzük (így nem nagyon hosszú, hanem pont fogyasztható méretűt kapunk sülés után). Egymás mellé tesszük a rudakat (nekem 20 db ilyen rudacska lett egy csomagból), és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alja is meg van sülve. Lesz, amelyik el fog borulni, de nem gond!