Házi savanyúságom

  • 2015.07.17.
  • 1

Nyáron az egyik leggyakrabban eltett étel az uborka. Ki édesen, ki savanyúan, ki vizesen, de a lényeg, hogy tartósítjuk, konzerváljuk. A leggyakoribb a kovászolás, amit el szoktak követni, ám mivel apa kikötötte, hogy ő nem eszik egy falat kovászos uborkát sem, úgy csináljam – hát azt még nem kezdtem elrakni.Helyette viszont itt van egy saját recept, ami keveréke több féle-fajta tartósításnak. Ízre hasonló a hordós uborkához és a mezei eceteshez, de vizes uborkának is hívhatjuk. Ez az eltevés nem puha uborkát eredményez, hanem roppanóst!Nem kell sok minden hozzá, igazából csak ami otthon van, maradt, stb., tökéletes recept ahhoz, ha valaki éppen hozzánk vág egy üvegnyire való uborkát. Házi savanyúságomHozzávalók:egy 3 literes üveg (nem, kólás nem jó! :))annyi uborka, ami belefér lazán2 csipet só1 ek 20%-os ecet1 kk cukormustármag, koriander, szemes bors, stb.2-3 gerezd fokhagyma1 liter vízkéshegynyi trisó (háztartási boltokban, gyógyszertárakban lehet beszerezni)késhegynyi nátrium-benzoát2-3 db babérlevélElkészítés:Az uborkákat alaposan megmossuk, hogy se szúrós tüske, se kosz ne maradjon rajtuk.A vizet a sóval és cukorral felforraljuk, feloldjuk benne a nátrium-benzoátot és a trisót, langyosra hűtjük, belekeverjük az ecetet. Az uborkákat beletesszük az üvegbe, közé nyomkodunk koriander- és mustármagot, babérlevelet, a két gerezd fokhagymát (külső héját azért húzzuk le!), felöntjük a lével, lefedjük és legalább egy hétig érleljük. Ennyi!