Húsos holdak

  • 2015.04.08.
  • 9

Tegnapról megmaradt egy jó adag milánóis-bolognais szósz. (A nem gombás-gombás készült. :)) Unalmas lett volna ugyanazt enni, mint tegnap, úgyhogy újítanom kellett. Andi szerint finom lett. Na meg a gyerekek szerint is. Amíg az apák kint ügyködtek – készülni kell, mert vesz apa malacot és kell a hely nekik -, az anyukák és a gyerekek ezt készítették. Tulajdonképpen újrahasznosításként is fel lehet fogni a dolgot, hisz a rengeteg, felgyűlt tápszeres doboz alját használtam formának-kiszúrónak.Volt régen a Piac u.-n (Debrecenben) két olyan pékség, ahol lehetett kapni darált hússal töltött félholdakat. Valami húsos… fene tudja már, mi volt a neve. Öregszem, nincs mit tenni Szóval amikor még újságokat hordtam fiatal koromban, akkor ezt vettük a (volt) barátommal újságkihordás után, mintegy jutalom gyanánt. Már akkor is (tizenpár éve) piszokdrága volt, kb. 250 Ft körül darabja, ami azért ha utánaszámolunk, finoman szólva sem olcsó mulatság. Mi pedig a diákmunkából próbáltunk megélni – plusz akkor körül már a pocakban volt a nagylányom is. Tenyérnyi darab volt, darált húsos kulimásszal töltve, az íze meg utánozhatatlan. Igen, ebben a szóban benne van, hogy akármennyire próbáltam, nem sikerült pont olyat készítenem, mint amilyen volt anno.Egy pohár tejjel tökéletes vacsorának. Húsos holdakHozzávalók:kb. 5-600 g darálthúsból készült olaszos, pizzás húskeverék500 g liszt3 dkg friss élesztő1,5 dl zsíros házitejcsipetnyi sókb. 15 dkg margarin1 kk cukor1 dl langyos víz1 ek ételízesítő (sima, mezei, én Lidl-belit használtam)5 dkg reszelt sajtTetejére:1 tojáskb. 10 dkg reszelt sajt (plusz amit idő közben megeszünk a gyerekekkel ;))Elkészítés:A tésztát elkészítjük: az összes hozzávalót összegyúrjuk, letakarva bő fél órát állni hagyjuk. Ezután egy lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kb. tenyérnyi köröket szaggatunk belőle. Ehhez én (laktózmentes tápszeres dobozok halma van, éljen!) a tápszeres doboz alját használtam. A körökbe egy-egy fél evőkanálnyi hideg(!) darálthúsos keveréket teszünk, összenyomkodjuk az oldalát félkörbe, megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben alsó sütéssel megsütjük.