Red velvet cake citromos mascarpone krémmel

  • 2018.02.08.
  • 7

A lányokkal fotózást terveztünk, én pedig egy csodaszép tortát szerettem volna készíteni rá. Mivel a tematika Valentin nap volt, ezért nem is lehetett méltóbb süteményt készíteni, mint red velvet tortát. Ez az a szaftos és finom vörös színű pisktóta, belül citromos, habos krémmel. A burkolást most olasz vajkrémmel oldottam meg, amivel nagyon könnyű dolgozni és csodálatos színeket lehet varázsolni belőle. A piskóta és a vajkrém receptet is a Tortaiskola oldaláról néztem, ahol Via mindent pontosan dokumentál is, fotókkal, videókkal, így biztosan tökéletesre sikerül az eredmény.Hozzávalók a piskótához: (22 cm-es tortakarikához)460 gramm liszt1 tk szódabikarbóna3 evőkanál cukrozatlan kakóporcsipet só180 gramm vaj250 gramm porcukor4 tojás1 teáskanál ecet250 ml tej2 teáskanál piros ételfesték (bolti folyékony nem lesz jó, de a Wilton gél állagú is kevésnek bizonyult, tehát a sugarflair paszta christmas red a legjobb)A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A puha vajat és a porcukrot tegyük egy edénybe és habverővel habosítsuk ki, szinte fehér színűnek kell lennie. Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Külön edényben keverjük össze a tejet, sót, ételfestéket kakaóport. A vajas keverékhez kisebb adagokban adjuk hozzá felváltva a liszttel. Egy tejes adag, egy adag liszt. Amikor már mindent hozzáadtunk és szép egynemű a tészta, akkor a szódabikarbónát és az ecetet keverjük össze egy kis tálban, (habosodni fog) és adjuk hozzá a tésztához. Itt már csak épp elkeverjük spatulával és mehet a formába. 22 cm-es tortakarikát használtam, a tepsi aljára sütőpapírt tettem, rá a karikát, aminek az oldalát szintén kibéleltem sütőpapírral. 175 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt sül meg. Hozzávalók a citromos mascarpone krémhez500 gramm mascarpone3 evőnakál porcukor2 citrom héjja és leve A mascarponét összekevertem a citromok levével és héjjával és a porcukorral és kész is a krém. Ízlés szerint lehet több cukrot/citromot adni hozzá.Amikor kihűlt a torta, felszeleteltem, majd minden szintet megkentem a krémmel és beraktam a hűtőbe.Hozzávalók az olasz vajkrémhez3 tojásfehérje60 ml víz215 gramm kristálycukorcsipet sóvanília kivonat300 gramm vajA vizet és a cukrot keverjük össze és egy edényben tegyük fel főni, cukorszirupot kell belőle főzni. 118 fokig kell melegíteni, ehhez jó, ha van cukorhőmérőd, ha nincs, akkor akkor kell abbahagyni, amikor már sziruposodik. Közben a fehérjéket kemény habbá kell verni, itt fontos, hogy tényleg kemény hab legyen. Majd amikor kész a cukorszirup, akkor lassan hozzá kell csurgatni a tojásfehérje habhoz, de úgy, hogy közben a robotgép még erőteljesen verje, tehát folyamatosan keverje össze őket. A cukorsziruppal vigyázzatok, mert nagyon forró. Ha hozzáadtuk az összes cukorszirupot, akkor mehet bele a csipet só, majd addig kell verni, amíg ki nem hűl. Látni fogjátok, hogy már újra egy kemény habot kaptok. Ekkor kell a puha (nem folyós) vajat belekockázni és elkeverni a robotgéppel. A végén megy bele a vanília aroma, azzal is el kell keverni. Kész is a vajkrémünk. A hideg tortát először körbekentem a vajkrémmel, majd visszaraktam a hűtőbe újra kihűlni. Utána a maradék vajkrémet három felé osztottam, és beszíneztem őket pink ételfestékkel. A hideg, már egy réteg vajkrémmel burkolt tortát elővettem, alulra kentem a legerősebb színű pink krémet, utána a halványabbat, a teteje pedig maradt vajszínű. Elsimítottam, hogy szép egyenletes legyen. Nagyon könnyű ezzel a krémmel dolgozni.A tortát kétféle dekorral készítettük.A macaronos megoldás gyors lehet, ha vesszük a macaront. A habcsók elkészítése egyszerű, 1 tojásfehérje és 50 gramm porcukor az, amit nagyon kemény habbá kell verni, majd kb 1 órán át 80-100 fokos sütőben szárítani. Színezni is lehet őket és a kinyomócsövek formájával is lehet ezer féle variációt elkészíteni. Cukorgyönggyel is megszórtuk.A másik verzió esetén pedig rózsaszín fondantból szúrtunk ki szív formákat, több méretben és ezzel díszítettük a tortát.A képek nem jöhettek volna létre egy szuper csapat nélkül: Stylist: Kertes Ház Magazin Fotó és helyszín: Bluer DesignStenciles dekor: Pagina GalériaPapír dekor: Papier&Paper Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.