Mézeskalács kuglóf karácsonyra

  • 2017.12.03.
  • 1

Ez a legtökéletesebb kuglóf recept szerintem. Nagyon puha, még másnap is, finom, omlós… tényleg, ki kell próbálni. Egyszerű is, hamar kész van. Most karácsonyi ízvilágban sütöttem, de ízlés szerint lehet változtatni, akár sima vaníliás kuglófra is. A tészta egy nagy kuglófra elég, vagy egy tepsi (6-8 db) kis kuglófra. Én most kicsiket sütöttem.Hozzávalók: 20 dkg finom liszt18 dkg porcukor 1/2 zacskó sütőpor 4 tojás 1 dl olaj 1 dl tej1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 1 zacskó bourbon vaníliás cukorliszt, vaj a forma kikenéséhez porcukor a szóráshozA sütőt előmelegítem 150 fokra. A kuglófformát kivajazom, kilisztezem. A lisztet összekeverem a sütőporral. A tojásokat ketté választom és a sárgáját elkeverem a porcukorral, miután elkevertem hozzáadom a tejet, olajat fél decinként felváltva, majd belekaparom a vaníliarúd belsejét, utána hozzáadom a sütőporos-lisztet szépen csomómentes elkeverem. Én habverővel szoktam, úgy a leggyorsabb. A tojásfehérjét habbá verem és hozzá adom óvatosan ehhez a lisztes tejes-olajos keverékhez.Kivajazom, lisztezem a formát és a tésztát beletöltöm a formákba.  Csak a 3/4-ig kell tölteni, mert szépen megemelkednek még.Légkeveréses üzemmódban 150 fokon 35-40 percig sütöttem. Ha nagy kuglóf formát használunk, akkor kicsit tovább kell sütni. Tűpróbával ellenőrzőm, hogy megsült e.Amikor kihűltek, akkor porcukorral megszórjuk a tetejét.Köszönet a csodálatos fotókért Henriknek, a foodstylingért pedig Melindának, a Minamole blog bloggerének.Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.