Pink csoda: Baileys-es étcsokoládés mousse

  • 2017.03.19.
  • 6

Mindig is nagyon tetszettek a tükörglazúros desszertek és már karácsony óta ott pihent a mousse forma a szekrényben, épp itt volt az ideje kipróbálni. Azt fontos leszögezni, hogy ez nem egy 20 perces süti, de megéri a rá fordított időt, mert csodaszépen néznek ki.A tükörglazúr receptek közül az alábbit választottam, mert nem volt glükózom, így maradt a méz. Annyi komment hozzá, hogy elég sokat kellett várni, hogy kissé sűrűbb legyen és befogja a csokis mousse-t.Hozzávalók:Csokoládémousse:100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os) 3 tojás 2 evőkanál tejszín3 evőkanál  Bailey’s likőr1. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, majd vártam egy kicsit, hogy langyos legyen.2. Közben a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem.3. Amikor a csoki már langyos volt, akkor hozzáadtam a tejszínt, a Bailey’s-t, és a tojások sárgáját. Utána óvatosan beleforgattam a fehérjét is, így krémes és habos lett.Pörkölt diós piskóta: (ez az Eszterházy torta felvertje, kedvenc recept Farkas Vilmostól)100 g tojásfehérje( kb. 3-4 db)100 g cukor90 g enyhén pörkölt darált dió10 g lisztA tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából egy lapot kenünk sütőpapírral borított tepsire, és kisütjük 210 C-fokon kb 10 perc alatt. Amikor kihűlt, akkor a formának megfelelő köröket szúrunk ki belőle.A mousse formába belekanalazzuk 3/4-ig a csokoládé mousse-t, majd a tetejére belenyomjuk a piskótát. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.Tükörglazúr elkészítését a tortaiskola oldaláról néztem.10 g zselatin por60 ml víz100 g sűrített tej150 g kristálycukor140 g fehércsokoládé170 g méz80 ml vízWilton pink ételfestékElkészítés:Egy nagyobb műanyag edénybe öntsük bele a 60 ml vizet, majd a zselatint és keverjük el csomómentesre,  majd hagyjuk állni 5 percet. Rakjuk bele a sűrített tejet és a fehércsokoládét apróra vágva.A mézet, cukrot és a 80 ml vizet melegítsük 102 fokig. Itt segítségünkre lehet egy cukorhőmérő, ennek kiányában azt tudom mondani, hogy eléggé forrnia kell. Ha elértük a kívánt hőfokot, akkor öntsük bele a szirupos keveréket a csokoládés keverékbe. Keverjük el kanállal, majd botmixerrel turmixoljuk át, hogy ne maradjon darabos. Majd adjuk hozzá az ételfestéket, itt a kívánt színt próbáljuk elérni.Vigyázni kell, hogy a botmixerrel ne habosítsuk túl, mert a buborékok ott maradnak és nem lesz szép egyenletes a glazúr. Utána várni kell, amíg kihűl, szobahőmérsékleten nekem ez legalább egy óra volt. És amit jó tudni, hogy ez ragad, nem fog megszáradni, szóval azt ne is várjuk tőle.A sütiket vegyük ki a fagyasztóból, így könnyen ki lehet pattintani a szilikon formából. Helyezzük őket egy rácsra, ne nagyon fogdossuk, mert hamar olvad. Majd tegyünk a rács alá egy tiszta tepsit, hogy a lefolyó mázat fel tudjuk használni még. A sütik között legyen hely, hogy a máz le tudjon folyni szépen minden oldalukon. Aztán körkörös mozdulattal öntsük nyakon a sütiket a mázzal. Ha túl hamar lefolyik róla, akkor még nem elég hideg, várjunk még egy kicsit. Én legalább háromszor leöntöttem, hogy ilyen szép fedése legyen. Utána mentek vissza a hűtőbe fogyasztásig.A tetejére csokiforgácsot tettem, de akkor amikor már kicsit megszilárdult a glazúr, mert látszik is a képen, hogy az egyikről lefolytak a csokik.Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.