Vágott sós teasütemény " cukrász vizsgára készülődve

  • 2017.02.05.
  • 3

Cukrászvizsgára készülve minden tétel minden cukrászkészítményét igyekszem elkészíteni, és ott volt ez a szuper sós teasüti is. Persze muszáj volt variálnom a liszten, ezért ez félig teljeskiörlésű liszttel készült. Nagyon finom lett, bitzosan elkészítem máskor is, mert gyorsan megvan és egy pohár bor mellé tökéletes. Hozzávalók:500 gramm liszt (ebből 200 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt, 300 gramm simaliszt)300 gramm vaj1,5 dl tejszín3 db tojássárgája + 1 tojássárgája e kenéshez20 gramm só50 gramm reszelt sajt a tetejérelenmag a tetejéreA vajat elmorzsoljuk a lisztben, én egy nagylyukú sajtreszelőn szoktam átreszelni, majd kézzel elmorzsolni, utána hozzáadjuk a tejszínt, tojássárgáját, sót, kézzel összegyúrjuk, de nem szabad sokáig, mert a vaj megolvad a kezünktől. Utána folpackon kinyújtjuk négyzet alakúra, olyan magasra, amekkora falatokat szeretnénk, majd becsomagoljuk a folpackba és berakjuk a hűtőbe, hogy a vaj visszakeményedjen. kb fél óra. Utána a maradék tojássárgájával megkenjük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal vagy lenmaggal, majd lisztezett kiszúróval formákat szúrunk ki belőle vagy vágjuk fel lehetőleg egyforma nagyságú darabokra. 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsül.