Egyszerű, de nagyszerű gesztenyés süti

  • 2017.03.29.
  • 7





Ez a sütemény a gesztenye rajongó férjemnek készült neve napja alkalmából. Kicsit
furcsálltam az
összetételt, de gondoltam, hogy próba cseresznye. Mikor betettem a sütőbe, bizony erős kétségeim voltak afelől, hogy olyan lesz-e a végeredmény, amilyennek a kép alapján kellene kinéznie. Ugyanis kép alapján kerestem receptet és végül az NLC-n találtam, bár a csokimázt lecseréltem a saját bevált verziómra.


A gesztenyés tészta hozzávalói:
50 dkg mélyhűtött gesztenyemassza6 dkg vaj2 nagyobb tojás1 ek. kukoricaliszt1tk. sütőpor

A máz:15 dkg, legalább 40%-os csokoládé1,5
dl tejszín1,5 tk. méz
kevés reszelt tonkabab




+kakaóbab töret az íz fokozása, a kellemes roppanósság és a csini külső érdekében ;)Elkészítés:
A sütőt
melegítsük elő 150°C-ra.A gesztenyemasszát előző este
vegyük ki a mélyhűtőből, hogy fölengedjen. Másnap a puha vajjal alaposan dolgozzuk össze, botturmix segítségével. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat egyesével keverjük a vajas gesztenyéhez, majd hozzáadjuk a
sütőporral elkevert kukoricalisztet is.A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és apránként, több adagban a
gesztenyés tésztához keverjük. Az elkészített
tésztát kibélelt vagy kivajazott és lisztezett formába
töltjük, leginkább kenjük, mert ez egy elég masszív állagú tészta lesz. Kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve
a sütit
rácsra tesszük , és hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük
a csokimázat, amelyhez
a tejszínt felmelegítjük (nem kell habosra forralni), beletesszük a kockákra tört csokoládét, addig keverjük, míg szépen elolvad. Hozzáadjuk a mézet, és a reszelt tonkababot (ha nincs, akkor egy kis szerecsendióval is fűszerezhetjük), majd robotgéppel
teljesen simára keverjük. Ezt
óvatosan csináljuk, hogy ne menjen tele sok levegővel, mert akkor nagyon buborékos lesz a bevonat.
Hagyjuk kissé kihűlni, hogy sűrűsödjön, majd öntsük le vele a közben kihűlt, és a formából kivett süteményt. A tetejét mennyei, roppanós kakaóbab törettel díszíthetjük, tálaláskor tejszínhabot kínálhatunk hozzá.












Címkék

Gesztenye