Kekszek

  • 2017.01.11.
  • 0




Karácsonykor több családi és baráti összejövetelre is sor került és mivel ezek nagy része délutáni sütizős-ünneplős találka volt, így jó sok mindennel készültem, hogy mindenhova jusson nassolnivaló. Ugyanakkor elhatároztam, hogy december 24-ére nem maradhat sok feladat, mert nem padlón csúszva akarom fogadni a családot, hanem pihenten, jó kedvűen, ünnepre hangolódva. Éppen ezért a karácsonyi sütögetést kekszekkel kezdtem napokkal korábban,
mivel ezek dobozba zárva
hetekig is eltarthatóak. Úgy gondoltam, hogy mind textúrájában, mind ízében változatos kavalkádot szeretnék kínálni, így aztán a következőkre esett a választásom:






Mézeskalács, az elmaradhatatlan.


Karamellás csokifészek (eredeti angol nevén Caramel Turtle Cookie), ez izgatott a legjobban... naná, mert csokis, na jó, kakaós, de akkor is!
;)


Narancsos-áfonyás-pisztáciás keksz, korábbi recept új ötlettel, mert tavaly is nagyon szerettük


Fahéjas csillag, megért egy próbát, de jövőre kicsit változtatni fogok rajta


Levendulás-citromos keksz, mert csodás párosítás és mert ezt is ki kellett próbálnom






A jó hír, hogy ezekkel a finomságokkal egyáltalán nem muszáj a következő
Karácsonyt megvárni. Na jó, talán a mézeskalács mégis csak erősen szezonális, no de a többit az év bármely napján szerintem bárki örömmel nyammogná.




És képzeljétek! Minden citrusos keksz meyer citrommal készült, ugyanis a közeli Aldi telis-tele volt már december közepén gyönyörű nagy, narancsos színű meyer citrommal. Persze ők ezt így nem is ismerik, török citromként volt kiírva.




No, akkor nézzük a recepteket. Először az újdonságok, aztán a korábbi receptek linkjei következnek.












KARAMELLÁS CSOKIFÉSZEK




Hozzávalók:

115 g fehér tönkölybúzaliszt

25 g őrölt mandula (lehet ehelyett is liszt, de nekem ennyi maradt máshonnan, és belekevertem)

40 g holland kakaópor

110 g puha vaj

130 g finom nádcukor

1 nagy tojás szétválasztva

plusz 1 tojásfehérje

30
ml tej (2 tbsp)

5 ml vanília kivonat
(1 tsp)

1,5 g só (1/4 tsp)

155 g durvára tört pekándió




14-16 db
puha sós karamella cukorka

45 ml tejszín (3 tbsp)




60 g olvasztott csoki a csíkozáshoz




Elkészítés:

A lisztet, a mandulát, a kakaót és a sót keverjük össze egy tálban. A puha vajat a cukorral keverjük ki habosra
közepes-nagy fokozaton, adjuk hozzá a tojás sárgáját, a tejet és a vaníliát, keverjük el, amíg szépen egyneműsödik. A habverőt állítsuk alacsony fokozatra és így adagoljuk a vajas masszához a lisztes keveréket. Keverjük addig, amíg jól összeáll a tészta, majd Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára.




A tojásfehérjéket keverjük habosra (nem fehér, kemény habbá, csak éppen habosra!) egy kis tálban, helyezzük mellé egy másik tálkában a durvára tört pekándiót.
A hűtőből elővett masszából formázzunk kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat, mártsuk a tojásfehérjébe, majd görgessük bele a pekándióba és helyezzük sütőpapírral fedett lemezre kb. 5 cm-re egymástól.




Elárulom, hogy ez így önmagában is nagyon finom, úgyhogy kétféleképpen folytathatjuk. Ha nem szeretnénk karamellel tölteni, akkor csak simán kissé meglapogatjuk és úgy sütjük meg. Ha követjük az eredeti receptet, akkor most egy mélyedést nyomunk mindegyik golyó közepébe. Erre a legjobb az angol 1/2 tsp-os mérőkanálka, ugyanis ezek pontos kis félg