Kukoricakrémleves & Hagymaszószos csirkefalatok zöldséges rizzsel

  • 2016.12.12.
  • 9







Amikor a blogot elindítottam, úgy gondoltam, hogy nem csak az általam kipróbált és kedvelt édességeim és tortáim receptjeit, fotóit gyűjtöm
össze és osztom meg veletek, hanem a kedvenc sósságaim és ételeim receptjeit is. Időnként akad is az oldalon egy-egy sós finomság, mint például a kihagyhatatlan lilahagymás pogácsa, akár hozzá, akár máshoz a tarjakrém, vagy a legkedvencebb paprikakrémlevesem... csak, hogy párat említsek, de tény, hogy háttérbe szorulnak a torták és az édességek mellett.




A
karácsonyi készületek idején nyilván nem fog
unatkozni a sütőm se, ám addig
egy újonnan kipróbált és igencsak tetszést aratott krémleves, valamint egy mennyei hagymaszószos ragu receptjét szeretném megosztani Veletek. Az apropója az a dolognak, túl azon, hogy nagyon finom ételek és főzzétek meg őket, hogy még a Happy Family blogger találkozón kaptam tesztelésre egy jó adag TheBridge terméket. Mondjuk mosolyogtam, mert nem igen kell tesztelnem, hiszen használtam én őket eddig is, ugyanis a rizs- és zabtejszínük is kiváló
mind
krémlevesekhez, mind a szószokhoz. Sokkal krémesebb az állaguk, így kevesebb liszt is elég a sűrítéshez. Persze még jobb, ha liszt helyett egy-egy krumplit főzünk meg a zöldségekkel együtt.




Ezúttal egy új krémlevest teszteltem, mivel rajtam maradt egy fél kilós mirelit kukorica. Gondoltam, hogy miért is ne próbáljam ki, engedélyt kértem a férjemtől is, mert ő annyira nem nagy kukoricarajongó és lám nyitott volt a dologra. Sőt, egy kis csavarral kifejezetten ízlett is neki, úgyhogy fel is vettük a repertoárba.

Több receptet is átolvastam, mígnem a végén a saját tapasztalataim alapján (kb. minden krémleves egyformán készíthető) összedobtam.




Kukoricakrémleves sajtos tortillával és chilivel




Hozzávalók:


1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma
50 dkg csemegekukorica (mirelit vagy konzerv)
2 ek. vaj és 1 ek. olívaolaj
5-6 dl alaplé
1 dl bio zabtejszín (de lehet rizs is nyugodtan)
1 ek. fehér tönkölyliszt
só, bors, szerecsendió, chili
tortilla és sajt

Elkészítés:

A vaj és olívaolaj keverékén
megfuttatjuk az összevágott hagymát,
hozzáadjuk a kukoricát (ha mirelit, akkor felolvasztjuk), majd a zúzott fokhagymát. Ha már szépen puhul a kukorica, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd beleteszünk 1-1,5 marhahúsleves kockát, vegetáriánusok zöldségleves kockát, ez lesz a gyors alaplé. Persze ha van húsleves kéznél, akkor azzal a legfinomabb. Így főzzük fedő alatt, amíg a kukorica megpuhul. Közben a lisztet alaposan elkeverjük a tejszínnel, majd hozzáadjuk a leveshez, átkavarjuk. A tűzről levéve, alaposan összeturmixoljuk. Én át is szűrtem, mert a kukoricahéjakat nem igazán sikerült ledarálni. Utána visszatesszük a tűzre átforralni, közben fűszerezzük sóval, borssal,
reszelt szerecsendióval, ízlés szerint.
Tálaláskor kevés chilit és sajtos tortillát (összesütve) adhatunk hozzá. Igazán másnapra érett össze az íze, de persze a főzés után is jóízűen fogyasztható, abszolút tudom ajánlani. ;)







Hagymaszószos csirkefalatok zöldséges rizzsel




Hozzávalók:

50 dkg csirkemell falatokra vágva

olívaolaj

4-5 gerezd fokhagyma

bors, rozmaring, csepp mustár vagy bármilyen fűszer/ fűszerkeverék
a pácoláshoz




2 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj

2 nagy fej hagyma

só, bors

1 dl bio zabtejszín




1 zacskó gyors basmati rizs (mi ezt szeretjük, de lehet más is természetesen)

1 zacskó mirelit zöldségkeverék (ami éppen megtetszik vagy kéznél van)







Elkészítés:

A húst előző nap bepácoljuk, majd sütés előtt egy órával elővesszük, mert jobb neki, ha nem hűtő hőmérsékletről kerül rögtön a forró serpenyőbe.




A rizst megfőzzük, majd lecsöpögtetve egy lábosba öntjük. A zöldségkeveréket serpenyőben (még a hús előtt) megpároljuk, kissé megsütjük. Általában ezek fűszerezve vannak, ám ha natúr, akkor sóval, borssal ízesítjük. Ha készen van, összekeverjük a rizzsel.