Citromtorta vintage pompában

  • 2015.07.03.
  • 1





Tegnap ünnepeltük Édesanyám születésnapját és e jeles alkalomra készítettem egy vintage hangulatú tortát, ami belül könnyű narancsos-gyömbéres piskótát és
habos citromkrémet rejtett az én drága Anyukám ízlésének megfelelően. Mindenképpen valami szép, virágos tortát képzeltem el neki, apránként alakult ki az elképzelés, hogy halvány rózsás, csipkés külsőt varázsoljak.




Ez azért is volt külön érdekes számomra, mert így két új technikát is kipróbálhattam. Egyrészt a tortára festést, ami nem is volt annyira nehéz, mint gondoltam. Igaz, nem pont olyan lett, mint ahogy elterveztem, de elsőre nem rossz. Unalmas biztos nem lesz ez a fajta díszítés, mert
bőven van hova
fejlődni. Megmutatom a Gateaux.Inc-től
csent képet, amit hosszasan nézegettem, mielőtt neki kezdtem a pamacsolásnak.
Látszik a különbség, mert stencil hiányában a kezeim elég hamar önállósították magukat. Na jó, nem is akartam pont ugyanilyet csinálni.
;)
Szintén ettől a fantasztikus cukrásztól csíptem el egy nagyon hasznos ötletet, még pedig, hogy a porfestékeket ilyenkor 1-2 csepp olajjal oldja, így nem szárad és repedezik
ki egykönnyen.














A másik mérföldkő a cukorcsipke kipróbálása volt. Ugyan
került a tortára több órás küzdelem után, de nem engedtem elfogyasztani a kis családnak. Végül az a csipkemassza győzött, amit csak ki kell nyújtani és belesimogatni a formába, és elvileg ehető, de valami borzalmas műanyag íze van. Szóval, ha nem magunknak sütöttem volna, bizony rá nem mertem volna tenni.
Vettem egy másik fajtát is, ami por állagú, vízzel kell oldani és belekenni a szilikonformában, majd 110°C-on 10-12 percig sütni, de nekem ragacsos maradt, nem tudtam kiszedni a formából. Több körben is próbáltam, de teljes kudarc. Azt hiszem, hogy ezennel fel is adom a bolti cukorcsipke
masszák tesztelését és
adok majd egy esélyt az otthon kotyvasztós változatnak, hátha az működik és nincs is ilyen borzalmas íze.




No, de térjünk vissza a sikeresebb dolgokhoz. Elmesélem, hogy milyen is a piskóta és a krém pontosan. :)




A piskóta alapvetően egy 7 tojásos egyszerű piskóta volt, aminek a receptjét itt találjátok:

http://bombolone.blogspot.hu/2014/06/egyszeru-piskota-recept.html





Tehát 7 tojás szétválasztva, 14 dkg cukor
(6 dkg xilit és 5,6 dkg gyümölcscukor) és 14 dkg liszt (fehér tönkölybúza). A cukorral kihabosított tojássárgájához adtam egy narancs lereszelt héját és a felének kifacsart levét, egy lime lereszelt héját, valamint kb. 2 diónyi reszelt gyömbért. Ez utóbbiból elbírt volna többet is.




A citromkrém szintén nagyon egyszerűen készült. Összedobtam egy lemon curd-öt egy nappal korábban, amit másnap 500 g
kihabosított mascarponéhoz kevertem. Illetve 2-3 evőkanállal félretettem, hogy a torta körbekenéséhez masszívabb vajkrémet készíthessek. Ez annyiból állt, hogy kb. 10 dkg vajat alaposan kihabosítottam, majd kanalanként hozzáadtam a félretett lemon curd-öt.




Most így csináltam a lemon curd-öt, mert hogy próbálok nem használni finomított cukrot:

3 citrom

5 dkg xilit

7 dkg gyümölcscukor

3 tojás

4,5 dkg vaj




A citromok héját lereszeljük, majd a levüket kifacsarjuk és a cukorral együtt vízgőz felett elkezdjük összeolvasztani. Ha elolvadt a cukor (elég hamar megvan) és nem lett túl meleg még a citromlé, akkor máris hozzáadhatjuk a 3 tojást, melyeket előzetesen kicsit felkeverünk. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, ha kell, akkor kicsit feljebb állíthatjuk a fokozatot, hogy lehetőleg még aznap kész legyünk. De óvatosan, nehogy a tojás kicsapódjon! Ha megvagyunk, akkor levesszük a tűzről és beleolvasztjuk a felkockázott vajat. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, akkor betesszük a hűtőbe és hagyjuk pihenni egy éjszakán át.




A piskótát 3-4 lapra vágjuk, belekenjük a mascarponés citromkrémet, majd körbekenjük a citromos vajkrémmel és burkolás előtt hagyjuk dermedni 1-2 órát a hűtőben. Ha desszerttortának szánjuk, akkor elég a mascarponés krémmel körbekenni, és citromszeletekkel díszíteni.




Nagyon ízletes torta lett, pont ilyen meleg időben jól eső finomság. :)