Kalabriai szardellás paradicsomszósz zöldbabbal

  • 2016.05.06.
  • 0

Dorogi N. arcát a szélbe tartotta, feszes kis kosztümjét deréktájékon megigazgatta, lábával egyet toppantott, majd felszállt a helyiérdekűre, hogy vegyüljön a plebsszel. Már harmadik napja olvasta az amerikai bestseller író legújabb művét, amely teljesen a hatalmába kerítette. "A 365 tipp, hogy ne csak gazdag, hanem jó is légy" c. klasszikust azért rendelte meg az internetről Dorogi N. mert a golfklubban legjobb barátnője, Clara csak erről és az új melleiről volt hajlandó mesélni. "Lányok, megváltozott az életem. Más ember lettem, újra szeretem magam. És ezt nem csak a melleimnek, hanem ennek a könyvek is köszönhetem." "Ha jót teszünk, jobbá leszünk!" - ez a könyv mottója, és Dorogi N. komolyan eljátszott a gondolattal, hogy derekára tetováltatja ezt a nemesen egyszerű, de tiszta megállapítást. Az említett mű minden napra egy komoly feladatot tűzött ki a változásra éhes olvasóinak. A mai így szólt. "Légy erős, és ma ne használd az autódat a délelőtt folyamán, hanem menj tömegközlekedéssel. Igyekezz ne a legvonzóbb helyre leülni, és minimum 4 megállót utazz. Extra tipp: Készülj fel a kalandra, és vegyél magadnak egy buszozós kiskosztümöt, és hozzá egy csinos, de kényelmes kiscipőt. Extra tipp 2: Ha kéregetőt látsz, pár érmét adj neki, de óvatosan, nehogy hozzáérj, mert csúnya bacikat terjeszthet." Ez a mai penzum. És ha hiszitek, ha nem, Dorogi N. megcsinálja. Lelki szemei előtt látja, ahogy a jóisten egy csillagos ötöst kanyarít neve mellé a naplóba.
Én is szeretek jót tenni, ezért most megosztom a legistenibb paradicsomszósz receptjét, amit valaha ettem. Saját receptnek gondoltam mindaddig, amíg nem botlottam bele az interneten. Igazi Dél-Olasz egyszerű-de-nagyszerű ragu, most zöldbabra dobva, hogy az alakunkkal is jót tegyünk.
4 kisebb adag
50 dkg zöldbab vajban párolva
A szósz:
8-10 db szardellafilé (olajban eltett)
300 gramm paradicsompüré
2 marék bazsalikom
2 ek frissen facsart citromlé
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek olíva olaj
só, bors
5 dkg grana padano/keményebb cheddar sajt
A zúzott fokhagymát megfuttatjuk az olajon, amint érezzük illatát, rádobjuk az aprított szardellafiléket. Átkeverjük, a paradicsom pürét hozzáadjuk, az üvegben maradt paradicsomhoz 1-1,5 dl vizet öntünk, felrázzuk, és a maradékot is a lábasba tesszük. A citrom levét hozzákeverjük, és a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, amikor a sajt felolvadt a paradicsomos raguban, akkor a nagyobb darabokra tépkedett bazsalikom levelet is hozzáadjuk. A tűzről levesszük, és botmixerrel selymesre turmixoljuk. A leszűrt zöldbabra kanalazzuk a ragut, és melegen tálaljuk.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.