Füstös-csípős zellerropogós tökmagos görögjoghurttal (gluténmentes)

  • 2015.11.25.
  • 4

Minden valamire való pasi szereti a tócsnit. Krumpliból, fehér liszttel, sok fokhagymával, olajban/zsírban sütve. Másik tűpontos megfigyelésem, hogy ahány asszony, annyi tócsni létezik. Van, aki kislyukún reszeli, van, aki nagyon, van, aki vegyíti a kétféle méretű reszeléket. Van, aki kinyomkodja belőle a folyadékot, van, aki nem, van, aki szétlapítja, szétsüti és élvezi, hogy lapos és ropogós, van, aki nem lapít, és nem süti szét és élvezi, hogy ducibb, tocsogós. Élvezni lehet így is, úgy is, vagy az én verziómmal bűntudat nélkül. Mert nem kell feltétlen a koleszterinszintet az egekbe nyomni ahhoz, hogy jó legyen a hangulat. Férfibarát módon most így készült: krumpli helyett zeller (vágyfokozó), fehér liszt helyett csicseriborsóliszt (koleszterinszint csökkentő), olaj helyett kókuszzsír (a szív és érrendszer barátja) és máris jobban áll a ... szénájuk. A prosztatára is gondolva őrölt tökmagot csempésztem a görög joghurtba. Gondoskodjatok Ti is szeretteitekről ezzel a recepttel:
40 dkg zeller nagylukún lereszelve enyhén átnyomkodva
2 tojás
5-6 ek csicseriborsóliszt
fél vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzott
4 tk füstös Tabasco szósz
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
só, bors
4 ek kókuszzsír
A kókuszzsír kivételével az egészet elkeverjük, nedves kézzel lepényeket formázunk és a kókuszzsíron mindkét oldalukat arany barnára sütjük. Ezt kínáljuk mellé:
2 dl görög joghurt
kisebb gerezd fokhagyma zúzva
2 tk őrölt tökmag (tökmagliszt)
só, bors
1 tk tökmagolaj és 1 tk fekete szezámmag díszítéshez
Az első 4 hozzávalót egymással elkeverem, tökmagolajjal és fekete szezámmaggal díszítem.