Egyszerű medvehagyma krémleves fürjtojással

  • 2019.04.18.
  • 6

Zöld csütörtök révén illő valamilyen zöld étellel előrerukkolnom.
Így született ez az egyszerű medvehagyma krémleves.
De miért zöld csütörtök a nagycsütörtök?Két lehetséges válasz van erre. Az első, hogy az utolsó vacsora ünnepére emlékezünk ezzel. A papok a XII. századig zöld színű miseruhát viseltek.
A másik válasz pedig úgy magyarázza, hogy a vezeklő emberek, akik a böjt alatt megtisztultak új zöld vesszőkké változtak a teremtő szőlőtőkéjén.Általában friss zöld ételek kerültek nagycsütörtökön az asztalra, mint például saláta, spenót vagy éppen csalán. Ettől a hagyománytól jobb termést reméltek az emberek.Napi plusz kisokos: Helyesírás tekintetében pedig mindig egybeírandó a nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat!Elkészítési idő: 30 percHozzávalók 4 személyre:10 dkg friss medvehagyma50 dkg burgonya5 dkg vöröshagyma2 ek. olívaolaj1,5 l víz2 dl tejszínsóTálaláshoz:
12 db főtt fürjtojás10 dkg sajt➽ A burgonyát és a vöröshagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és 2 evőkanál olívaolajon megdinszteljük. A burgonyát szintén apró kockákra vágjuk és a hagymához adjuk.
Ízlés szerint megsózzuk mindezt (én 1/2 teáskanál sót adtam hozzá), felöntjük 1,5 liter vízzel és puhára főzzük a burgonyát.➽ Következő lépésben felaprítjuk a medvehagymát. Amikor megpuhul a burgonya, akkor a leveshez adjuk és így főzzük az egészet további 10 percig.➽ Végül összeturmixoljuk a medvehagymás levest és tejszínnel hígítjuk. Én személy szerint szeretem, ha még látszódnak levélke darabok, de aki tökéletes "levéldarab" mentes levest szeretne, az passzírozza át az egészet egy szűrőn. Ilyenkor még utólag egy kis sóval ízesíteni kell a levest, mert a tejszín édesebbé teszi.
➽ Tálaláshoz főtt fürjtojást és egy kis reszelt sajtot használunk. A sajtból egy fészket készítünk a leveses tálka közepére és abba ültetjük a tojásokat (no meg egy kis kakukkfüvet csippentettem a dekorációhoz). Végül tálaláskor felöntjük a meleg levessel mindezt.Jó étvágyat kívánok hozzá!
vagy













Címkék

Leves