Röviden a batátáról

  • 2019.01.11.
  • 0

Egyre többször és egyre könnyebben lehet hozzájutni jó minőségű batátához. A legjobb és legegyszerűbb beszerzési forrásom a mórahalmi havi vásár. Kiváló minőségben, fajtától függően 600 - 800 Ft-os áron lehet vásárolni a zöldségből. Sőt még palántát is lehet kapni. Ha tehetem arra voksolok, hogy egyenesen a termelőtől vásároljak, de már nagyobb üzletláncokban is elérhető a batáta.
A mai bejegyzésben röviden megismerkedhettek az édesburgonyával.
SZÁRMAZÁSAA batáta vagy más néven édesburgonya a burgonyavirágúak rendjébe, a szulákfélék családjába tartozó növény.
Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába 1492 után vagyis Amerika felfedezése után került.
FELHASZNÁLÁSAA gyökérgumót használjuk fel. A zsenge batátalevelekből pedig ízletes saláta készíthető. A gumó húsának színe lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös.

GASZTRONÓMIAA gumót egészben sütve, töltve, krémlevesnek, főzve, süteményben is használhatjuk. A hagyományos burgonyát helyettesíthetjük vele. Érdekességképpen japán égetett szesz alapja is lehet a batáta.Próbáljunk ki vele rakott ételeket is. Én például kemencében sütöttem a legutóbb batátát karajjal, rozmaringgal rétegezve.Reform édesburgonya liszt is készül belőle. De egyszerűen tepsiben sütve, olívaolajjal meglocsolva, sóval megszórva is kiváló köret.
EGÉSZSÉGMagas A-,C-, B2-, B6-, E-vitamin tartalma van. Ásványi anyagokban gazdag: réz, kálium, mangán található benne.
Zsír és koleszterintartalma alacsony.
100 g batáta 117 kcal-t tartalmaz. Diétázók, cukorbetegek részére is ajánlott.
Egy 2008-ban végzett tanulmány szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.ÉRDEKESSÉGRendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumó formája hasonlít rá.
Európába Kolombusz Kristóf hozta be. Az első írásos emlékünk a zöldségről egy 1604-es angol szakácskönyv.
VÁSÁRLÁSKözepes példányok a legjobbak. Hűvös helyen jól tárolható.
Fajtánként változnak az ízek. Így érdemes először megkóstolni mindet, hogy a számunkra legkedvesebbet megtaláljuk. Nekem például a narancssárga húsú a kedvencem, édes, kicsit a sütőtökre hajaz.
Szöveg forrása részben: Wikipédiavagy














Nyomtasd ki a bejegyzést!