Gasztroidézetek

  • 2019.01.31.
  • 9

Szeretett receptfüzetem kezdőlapja Massimo Buttura soraivalGyakran keresek rá gasztronómiához kapcsolódó idézetekre vagy éppen olvasás közben bukkanok rá néhány örök érvényű sorra. Ritka érdekes gyűjteményt találni, ezért úgy döntöttem, hogy folyamatosan gyarapítom a saját kis összeállításomat! Írók, költők, szakácsok, híres emberek szavait "ízlelgethetitek" majd. Olvassátok, használjátok, szeressétek és osszátok meg másokkal is bátran!
1.
"A szakácsnak mindig a kor pulzusán kell tartania az ujját, meg kell találnia az ízek, illatok, textúrák harmóniáját."Michel Troisgros2."Nem dobok ki vagy cserélek le öncélúan semmit:ha egy serpenyő rút halállal elhalálozik, akkor megköszönöm az eddig értem tett összes szolgálatát, a hozzám való jóságát, és szomorúan válok meg tőle." Saly Noémi3. "
A főzésben (...) van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, az olvasztásban, a töltésben, az ízesítésben, a régi könyvekből merített receptekben, a hagyományos háztartási eszközökben. Itt van például a mozsár, amelyben anyám háziasabb célokra törte meg a tömjént, és fűszereinek, aromáinak bonyolult árnyalatait földhözragadtabb, érzékibb varázslatnak rendelte alá. Engem részben az egész műveletsor mulandósága bűvöl el; mennyi szeretetteljes előkészület, mennyi művészi tudás és tapasztalat szorul egy pillanatokig tartó élvezetbe, amelyet a maga teljességében mindig csak a kevesek méltányolnak."Johanne Harris, Csokoládé4.
"Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka?Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez."Gundel Károly5.
"Valakit vendégül látni annyit jelent, mint felelősséget vállalni arra, hogy mindaddig, amíg nálunk van, gondoskodunk róla, hogy jól érezze magát."Anthelme Brillat-Savarin6.
"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván."
Paul Gauguin7.
"Nem kívánok ragyogást, pénzt, dicsőséget.
Csak egy tűzhelyet kívánok. Hívó lámpafényt, meleget azoknak, akiket szeretek. Egy darab kenyeret, csendet, pár halk szót, jó könyvet és kevés embert. De az aztán Ember legyen!"Fekete István8.
"A felfújtakon és süteményeken mindig meglátszik, ha a szakácsnő lelkiállapotával baj van."Agatha Christie9.
"Ha egy építész hibát vét, oda borostyánt ültet, hogy elfedje azt.Ha egy doktor hibát vét, arra a hibára a földet szórnak, hogy elfedjék azt.
Ha a szakács vét hibát, elfedi egy kis mártással és azt mondja, itt egy új recept!Paul Bocuse