A világ legjobb séfje Budapesten - Massimo Bottura a Brain Bar konferencián
- 2018.06.02.
- 7
A mai napon egy igen inspiráló találkozásban volt részem.A világ legjobb étterme címet és három Michelin csillagot kiérdemlő Osteria Francescana olasz tulajdonosa és egyben sztárséfje, Massimo Bottura Budapestre látogatott a Covinus Egyetem Brain Bar elnevezésű konferenciájára.
A Food for Soul nonprofit szervezetéről, az ismertségével járó szerepvállalásáról, motivációról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal egy ingyenes, angol nyelvű, szabadtéri beszélgetés keretein belül.Számomra ő a világ legjobb séfje, de ne szaladjunk ennyire előre.KI MASSIMO BOTTURA?A híres séf 1962-ben, Modenában Emilia Romagna régióban látta meg a napvilágot. A mai napig azt vallja, hogy édesanyja, nagymamája, nagynénje gasztronómiája alapozta meg a gasztronómia iránti rajongását.
Eredetileg jogásznak készült, de abbahagyta tanulmányait 1986-ban és végképp a vendéglátás felé vette az irányt. Először az olasz gasztronómiát sajátította el, majd 1994-ben a híres séf Alain Ducasse Monte Carloban található éttermében tanulhatta meg a francia gasztronómia rejtelmeit. A legnagyobb szakácsoktól tanulhatott. A spanyol El Bulliban is eltöltött egy nyarat Ferran Adriá mellett.1995. március 19-én nyitotta meg Osteria Francescana névre hallgató éttermét. Koncepciója a hagyományos konyha és az innovációk házassága volt. 8 asztalos letisztult helyen a várólista 5-6 hónaptól kezdve 1-2 év is lehet. Az ott készült ételek már a művészi kategóriába tartoznak. Massimo Bottura alázatos és szorgalmas munkája 2012-ben ért be. Ekkor kapta meg a étterme, az Osteria Francescana a három Michelin csillagot. Ugyanebben az évben történt a 2012-es emiliai földrengés, mely áldozatául esett többek között 300 000 darab parmezán. Egyszerűen összetörtek a természeti katasztrófa során és a kárt több százezer euróra becsülték. Ekkor példaértékű összefogást valósított meg Massimo Bottura. Segített értékesíteni a parmezánokat a világ minden pontján az éttermek részére és parmezános rizottó tradicionális receptjével nem csak a sajtokat, de a termelőket is megmentette.
A nagyközönség 2015-ben a Netflix csatornáján, a Chef's table sorozatában láthatta először a híres séfet.
2016-ban pedig a világ legjobb 50 étterme közül elsőnek választották Osteria Francescanat.5 könyv büszke tulajdonosa, 2018 januárjában a Gucci divatmárkával közösen éttermet nyitott Firenzében és modenai étterme is a világ legjobb étterme címet birtokolja.A sztárséf a mai napig Modenában él feleségével, Laraval és két gyermekükkel Alexával és Charlie-val. Kell ennél több a boldog élethez?